Sjezd ČSSD bude po volebním pátku dnes pokračovat hlavně programovou debatou

Druhým dnem dnes bude pokračovat sjezd vládní sociální demokracie, který v pátek vybíral nové vedení. Delegáti se budou na on-line jednání věnovat debatě o programu do letošních voleb, ale i dlouhodobém programu.

Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, která měla v posledních letech program na starosti, v pátek uvedla, že program strany by měl mít dvě verze. Jednu širokou a druhou kratší, kterou by si měli všichni členové strany pamatovat nazpaměť.

ČSSD koncem března představila svou kampaň s názvem Víme, co po covidu. Staví se v ní proti privatizaci nemocnic či tomu, aby náklady na obnovu nesli především zaměstnanci. Plány sociálních demokratů na dobu po pandemii covidu-19 počítají také s bankovní či digitální daní.

Post předsedy ČSSD obhájil v pátek vicepremiér Jan Hamáček, s jeho podporou zůstal ve funkci i statutární místopředseda Roman Onderka. Z řadových místopředsedů zůstala ve funkci jen Maláčová, nově ji doplnili Dana Váhalová, Josef Říha, Jiří Běhounek a Jan Tvrdý.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 52 minutami

před 53 minutami

Nikol Pašinjan, arménský premiér

Svět je na pokraji další války. Spor mezi Ázerbájdžánem a Arménie se vyostřuje

Pokud Arménie odmítne ustoupit v jednáních s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která kontroluje od 90. let minulého století, hrozí vypuknutí války. Uvedl to arménský premiér Nikol Pašinjan během setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš na severovýchodě země poblíž hranic s Ázerbájdžánem.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

Sníh z českých hor nadále mizí. Tání bude pokračovat, uvedli meteorologové

V Česku se momentálně souvislá sněhová pokrývka vyskytuje pouze na hřebenech Šumavy, Krkonoš a Hrubého Jeseníku. Maximálních hodnot bylo dosaženo už v únoru. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) navíc bude tání sněhu pokračovat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy