Sněmovna v závěrečném kole jedná o rozpočtu: Provizorium by zvýšilo nejistotu, varovala Schillerová

Poslanci začali v závěrečném kole probírat návrh státního rozpočtu na příští rok. Vláda jim ho předložila s navrženým schodkem 320 miliard korun, podporu ve Sněmovně nemá zajištěnou. Pokud Sněmovna rozpočet neschválí, nastane rozpočtové provizorium. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) před ním poslance varovala. Zvýšilo by míru nejistot, uvedla.

V minulých letech menšinový kabinet ANO a ČSSD při schvalování rozpočtu podpořili komunisté, kteří ale tentokrát trvají na škrtu v rozpočtu obrany. Vláda jejich návrh odebrat armádě deset miliard z rozpočtu odmítá.

Provizorium nastane, když Sněmovna do konce roku neschválí rozpočet. Hospodaření státu se pak řídí podle posledního schváleného rozpočtu. Jednotlivé kapitoly státního rozpočtu dostávají v každém měsíci peníze na výdaje do výše jedné dvanáctiny celkové roční částky v předcházejícím roce.

Vládě by provizorium podle ministryně dalo možnost hospodařit celkově s 57 miliardami korun navíc. Tyto peníze by navíc nebyly na nic vázány, zdůraznila. Vláda by v provizoriu nemohla využívat takzvané nároky z nespotřebovaných výdajů, tedy nevyužité peníze z minulých let.

Ministryně řekla, že státní rozpočet a veřejné finance nejsou jen účetní kniha. Aby plnily své funkce, dává schodek pro rok 2021 smysl, ekonomicky i ze sociálního hlediska, podotkla.

"Jde o pokrizový rozpočet. Za cenu vyššího zadlužení navyšuje výdaje na sociální zabezpečení, vědu, výzkum, školství, investice do fyzické infrastruktury. Nepodkopává tak nohy ekonomice růstem zdanění nebo nesystémovými škrty," prohlásila. Rozpočet s navrženým schodkem je v prostředí nízkých úroků ze státních dluhopisů investicí k rychlému návratu do normálu, míní ministryně.

Státní rozpočet na příští rok považuje Schillerová za maják v rozbouřených vodách. Vyzvala poslance, aby ho nezhasínali.

Návrh rozpočtu počítá se schodkem 320 miliard korun, s příjmy 1488,3 miliardy a výdaji 1808,3 miliardy korun. Založen je na předpokladu růstu ekonomiky o 3,9 procenta. Nepočítá s dopady vládního daňového balíčku, který by měl mít podle schválené sněmovní verze dopady na veřejné rozpočty v objemu 130 miliard korun. V Senátem schválené verzi by měl připravit veřejné rozpočty v příštím roce asi o 99 miliard korun.

Filip opět hájil odebrání peněz z obrany, KSČM na změně trvá

Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes ve sněmovní rozpravě opět hájil odebrání deseti miliard korun z obranné kapitoly. Jejich přesun do rozpočtové rezervy je kvůli epidemii nového koronaviru nutný, komunisté na tom trvají, uvedl ve Sněmovně při dnešním závěrečném schvalování návrhu rozpočtu na příští rok.

Menšinová vláda ANO a ČSSD se škrtem v obraně nesouhlasí. Podporu pro rozpočet podle dosavadních informací dojednanou nemá. Komunisté kabinet v dolní komoře tolerují a jejich postoj by měl být rozhodující. Přesný počet poslaneckých hlasů, které by vláda pro schválení rozpočtu potřebovala, ale není jasný. Sněmovna navíc jedná kvůli koronavirové epidemii zhruba v polovičním složení. Množství poslanců přítomných v sále se mění.

Filip podotkl, že peníze se mohou vrátit do obranné kapitoly, pokud bude nutné povolat vojáky na pomoc ve zdravotnictví, v sociálních službách, hasičům nebo policistům. "Nemáme žádnou křišťálovou kouli, abychom odhadli, co se může odehrát při pokračující pandemické krizi," řekl. Rezerva podle něho může být potřebná i pro zachování provozu vojenských podniků.

Návrh KSČM je podle Filipa napadán těmi, kteří uvažují ideologicky. "Jestli se tohle stalo sporem, vedou ho ti, kteří nevnímají reálnou situaci a uvažují ve starých schématech," prohlásil.

Komunisté požadují také posílení sociálních služeb o 1,2 miliardy korun, hasičského sboru o 120 milionů korun a policie o 280 milionů korun. "Budeme trvat na tom, aby naše pozměňovací návrhy byly schváleny," dodal Filip.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Alena Schillerová KSČM Poslanecká sněmovna Vláda ČR

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 35 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy