Sněmovna zřejmě odmítne návrh SPD na zavedení pravidel celostátního referenda

Sněmovna pravděpodobně odmítne zavedení pravidel celostátního referenda, která navrhli poslanci SPD. Podle jejich návrhu by předmětem všelidového hlasování mohlo být téměř cokoli. Proti předloze se dnes postavila nejen současná vládní koalice, ale i opoziční hnutí ANO, jak oznámila jeho poslankyně Helena Válková.

Předlohu loni v prosinci zamítla i bývalá vláda ANO a ČSSD. Sněmovna se v závěru jednacího dne k hlasování nedostala, pokračovat bude v některém z dalších jednacích dnů.

Obyvatelé by podle návrhu SPD mohli rozhodovat v referendu téměř o čemkoli ve vnitřní nebo zahraniční politice státu. Výjimkou by byly zejména základní práva a svobody, individuální práva a povinnosti, státní rozpočet a daně a poplatky. Kritici poukazovali na to, že předmětem hlasování by mohly být bezpečnostní otázky nebo základy fungování státu včetně ústavních zákonů. Norma by podle nich přinesla rizika populistických řešení.

Předloha SPD by se nevztahovala ani na ratifikaci, ale ani na výpověď mezinárodních smluv, které přenášejí národní pravomoci na mezinárodní organizace nebo instituce. Způsob schvalování takových smluv ošetřuje jeden z článků současné ústavy.

Předmětem sporu byla také kritéria pro rozhodování ve všelidovém hlasování. Referendum by se mohlo konat podle předlohy na základě petice s podpisy nejméně 250.000 obyvatel nebo z podnětu Parlamentu. Přípustnost otázek by předem posoudil Ústavní soud. Všelidové hlasování by vyhlašoval prezident. Rozhodnutí v referendu by bylo přijaté a závazné, pokud by se hlasování zúčastnila aspoň pětina oprávněných voličů a pro návrh by se se vyslovila nadpoloviční většina hlasujících lidí.

V praxi by to podle odpůrců předlohy znamenalo, že pro schválení návrhu majícího významný dopad na jakoukoli vnitřní či zahraniční politiku státu by stačilo, aby se pro něj vyslovilo pouhých 11 procent oprávněných voličů.

V minulém volebním období poslanci projednávali hned několik předloh k zavedení obecného referenda. K závěrečnému hlasování se ale nedostali. Lidové hlasování se nyní může konat na obecní a krajské úrovni.

Související

Andrej Babiš

Babiš se chce vrátit do křesla premiéra. Koalici s SPD nevyloučil

Expremiér Andrej Babiš po znovuzvolení do čela ANO uvedl, že v případě triumfu hnutí ve sněmovních volbách v příštím roce chce být premiérem. Babiš to řekl v televizním diskuzním pořadu Partie na Primě. ANO by volby podle nejnovějšího průzkumu jasně vyhrálo.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Politico: Hackeři před lety zaútočili na skupinu, jejímž členem byl Lipavský

Skupina hackerů známá jako APT31, která je podle Spojených států a Británie úzce spojena s Čínou, před několika lety provedla útok na parlamentní skupinu, v níž byl členem i současný ministr zahraničí Jan Lipavský. Uvedl to server Politico. Cílem útoků byly e-mailové adresy členů Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC) z EU a Británie.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Nasazením jednotek na Ukrajině by se státy NATO nestaly účastníky války s Ruskem, tvrdí experti

Nasazením pozemních jednotek členského státu NATO na Ukrajině by se automaticky nestaly všechny ostatní země Aliance účastníky konfliktu s Ruskem. Vyplývá to ze zatím nepublikované zprávy odborného panelu německého parlamentu, na kterou se odvolává agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy