Soudcovská unie se ostře ohradila proti argumentům, kterými Blažek vysvětlil nejmenování Novotného

Soudcovská unie se ostře ohradila proti argumentům, kterými ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) vysvětlil své rozhodnutí nejmenovat Aleše Novotného místopředsedou Krajského soudu v Brně. Blažek tvrdí, že Novotný se jako soudce svými nezákonnými rozhodnutími opakovaně podílel na tom, že státu vznikla škoda. Unie v dnešním vyjádření zaslaném ČTK uvedla, že toto odůvodnění je "nepřijatelné a do budoucna velmi nebezpečné".

"Pan ministr se se Soudcovskou unií rád sejde a své rozhodnutí s nimi projedná," vzkázal na žádost ČTK o Blažkovu reakci mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Místopředsedy krajských soudů jmenuje z řad soudců ministr spravedlnosti na sedm let, a to na návrh předsedy příslušného krajského soudu. Blažek návrhu na jmenování Novotného místopředsedou brněnského krajského soudu pro trestní úsek nevyhověl. Ministerstvo k tomu na svém webu sdělilo, že "v trestních věcech projednávaných senátem č. 46T vedeným předsedou senátu Mgr. Alešem Novotným došlo k naplnění předpokladů odpovědnosti státu za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci, kdy v rámci své rozhodovací činnosti se podílel na vzniku škody státu minimálně ve výši 3,851.958,- Kč". Dodalo, že některá další soudní řízení o náhradu škody ještě nejsou u konce.

Stavovské sdružení soudců ve své reakci zdůraznilo, že ministr není oprávněný ani odborně způsobilý hodnotit rozhodování konkrétního soudce. "Případné naplnění předpokladů vzniku odpovědnosti státu za škodu způsobenou soudcem při rozhodovací činnosti může posoudit výhradně kárný senát," připomněl prezident unie Libor Vávra. Napsal také, že Novotného práci v posledních letech vysoce nadprůměrně hodnotil olomoucký vrchní soud, který projednával všechna odvolání v případech, jež Novotný řešil. Toto hodnocení měl podle unie ministr k dispozici.

Unie dále uvedla, že všechna ministrem zmiňovaná rozhodnutí neučinil samostatně Novotný, ale celý jeho senát - přičemž hlasování senátu je tajné. "Ministr tudíž nemůže vědět, jak dotčený soudce hlasoval," podotkl Vávra.

"Předsedy a místopředsedy soudů jmenuje moc výkonná, prezident či ministr spravedlnosti. Pokud připustíme, že při rozhodování o tom, kdo se stane soudním funkcionářem, se může hodnotit konkrétní rozhodnutí soudce, jde o přímý a nepřípustný zásah moci výkonné do rozhodovací činnosti soudců," uzavřel prezident unie.

Ministerstvo na webu uvedlo, že správní funkci místopředsedy soudu musí vykonávat člověk s předpoklady řádného hospodáře, který dodržuje povinnosti plynoucí ze zákona o rozpočtových pravidlech a zákona o majetku ČR. "Ministr spravedlnosti, jako člen vlády plnící programové prohlášení vlády a správce rozpočtové kapitoly, soustavně sleduje a vyhodnocuje hospodárnost, efektivnost a účelnost vynakládání výdajů ve své kapitole, aby vynakládání výdajů bylo co nejhospodárnější, nejefektivnější a nejúčelnější," konstatoval úřad.

Novotný jako soudce řešil medializované kauzy íránského podnikatele Shahrama Zadeha či bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, kterou původně poslal na 8,5 roku do vězení za zneužití pravomoci v případu solárních elektráren. Ženy se ale zastal odvolací soud kvůli nedostatku důkazů. Osvobozená Vitásková se nyní se státem soudí o mnohamilionové odškodné. Za nemajetkovou újmu dosáhla celkem na 600.000 korun.

Související

Více souvisejících

soudy Pavel Blažek

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 7 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

Policie upravila tragickou bilanci nehody FlixBusu u Lipska. Oběti jsou jen čtyři

Středeční tragická nehoda nehoda autobusu dopravce FlixBus u německého Lipska si nakonec vyžádala jen čtyři mrtvé, nikoliv pět. Počet obětí snížila německá policie. Pátý člověk se však stále nachází v život ohrožujícím stavu, uvedli strážci zákona.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy