Spor o přijetí daňového balíčku graduje. Senátoři STAN chtějí podat ústavní stížnost

Senátoři z klubu Starostů jsou připraveni napadnout u Ústavního soudu způsob přijetí daňového balíčku. Učiní tak v případě, pokud soubor daňových změn bude vyhlášen ve Sbírce zákonů bez opětovného projednání Sněmovnou a potvrdí se oprávněnost pochybností o správnosti postupu prezidenta Miloše Zemana v této věci. ČTK to dnes oznámil mluvčí klubu Jan Doležálek.

Současně senátoři z klubu vyzvali Zemana, aby do doby vyhlášení a platnosti zákona blíže vysvětlil obsah svého dopisu předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO), v němž uvedl, že zákon vrací k dalšímu opatření. "V opačném případě máme za to, že prezident republiky podle obsahu svého dopisu uvedený zákon vrátil ve smyslu článku 50 ústavy, tudíž by o něm měla Poslanecká sněmovna hlasovat znovu," sdělil večer ČTK předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí Petr Holeček.

Daňový balíček by měl začít platit od začátku ledna. V prosinci normu zahrnující zrušení superhrubé mzdy schválili poslanci a senátoři. Zeman oznámil, že zákon nepodepíše, ale ani nebude vetovat, a umožní tak, aby platil. V pondělí návrh daňových změn bez podpisu vrátil Vondráčkovi. Podle některých právníků i politiků je ale možné, že Zeman formulací dopisu zřejmě omylem zákon vetoval, tím pádem by o něm měla znovu hlasovat Sněmovna. Na konci dopisu adresovaného Vondráčkovi totiž prezident napsal, že zákon "vrací k dalšímu opatření".

Stanovisko senátorského klubu Starostové a nezávislí k tzv. daňovému balíčku https://t.co/OEI6jEOpyQ pic.twitter.com/fsG8UUCiVu

— SenatSTANcz (@SenatSTANcz) December 30, 2020

Ústavní stížnost pro porušení ústavy ČR hodlá iniciovat 18 členů klubu Starostů. Patří mezi ně místopředsedové Senátu Jiří Růžička a Jan Horník nebo Jiří Drahoš, Marek Hilšer či Mikuláš Bek. Pro podání ústavní stížnosti je třeba minimálně 17 členů horní komory. Ve Sněmovně chce iniciovat žádost o přezkum prezidentova postupu u Ústavního soudu vládní ČSSD.

"Většina členů senátorského klubu Starostové a nezávislí je připravena zabývat se správností zvoleného legislativního procesu zmíněného zákona. Pokud se potvrdí oprávněnost těchto pochybností, níže podepsaní členové klubu jsou připraveni iniciovat podání ústavní stížnosti k Ústavnímu soudu pro porušení Ústavy ČR," uvádí se v prohlášení.

Vondráček dnes uvedl, že zákon nelze omylem schválit ani vetovat. Platí tedy, že mu Zeman vrátil daňový balíček bez podpisu a ministerstvo vnitra by jej mělo 31. prosince publikovat ve Sbírce zákonů.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Starostové a nezávislí (STAN) Marek Hilšer Jiří Drahoš Mikuláš Bek Senát ČR zákony prezident čr

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy