Schválení státního rozpočtu ohroženo, Schillerová nepřesvědčila komunisty

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dnes po jednání s komunisty o podobě státního rozpočtu na příští rok znovu odmítla požadované snížení výdajů na obranu o deset miliard korun. Zároveň dodala, že nepočítá s rozpočtovým provizoriem. Upozornila ale, že v současné krizi by provizorium byl problém, protože by omezilo investice i fungování samospráv.

"Řekla jsem, že jsem připravena podpořit pozměňovací návrhy v sociální oblasti například na výstavbu školek, škol. S tím nemám problém, ale nejsme připraveni podpořit snížení rozpočtu ministerstva obrany. Obrana nyní sehrává klíčovou roli i v boji s pandemií a máme závazky k NATO. To je věc, která není pro jednání a rozpočet obrany snižovat jednoznačně nebudeme," uvedla. Dodala, že pozměňovací návrhy komunistů v sociální oblasti jsou zhruba za dvě miliardy korun.

Ministryně dále řekla, že rozpočtové provizorium v normální situaci na jeden nebo dva měsíce problém není, ale v této krizi to problém je. "Zaplatíte všechny mandatorní výdaje a potom se hospodaří s desetinou předchozího rozpočtu. A ministr financí rozhoduje, co se může proplatit. Omezí se tak investice a rozpočtové provizorium prohlubuje hospodářskou krizi a ten problém by dopadl i na samosprávy. Byl by to dopad celospolečenský," upozornila.

Schillerová chtěla dnes přesvědčovat komunisty na zasedání jejích výkonného výboru, aby ve Sněmovně hlasovali pro návrh rozpočtu na příští rok. Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD zatím nemá pro deficitní plán hospodaření v příštím roce podporu. Sněmovna bude o rozpočtu hlasovat ve středu.

Poslanci KSČM chtějí převést deset miliard korun do vládní rozpočtové rezervy. "Abychom je mohli použít spíše na to, že armáda pomůže zdravotníkům, sociálnímu systému v řešení pandemie covid, než aby udělala nákupy," uvedl Filip. Pokud Sněmovna s přesunem nebude souhlasit, poslanci KSČM návrh rozpočtu jako celek podle něho nepodpoří.

Komunisté počítají s tím, že stát bude začátkem příštího roku hospodařit v rozpočtovém provizoriu, uvedl Filip. Schillerová před tím kvůli epidemii nového koronaviru varovala. "Zaplatíte všechny mandatorní výdaje a potom se hospodaří s desetinou předchozího rozpočtu. A ministr financí rozhoduje, co se může proplatit. Omezí se tak investice a rozpočtové provizorium prohlubuje hospodářskou krizi a ten problém by dopadl i na samosprávy. Byl by to dopad celospolečenský," upozornila po dnešním jednání s vedením KSČM.

Filip uvedl, že Schillerová byla přesvědčivá, ale nestačilo to. Měl podle jeho názoru spíše přijít ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Filip je připraven se s Metnarem sejít, a to i bez zprostředkování prezidentem Milošem Zemanem, jak hlava státu nabídla. Prezidenta nyní Filip nechce kvůli tomu oslovit. Předseda KSČM zdůraznil, že Metnar názor komunistů nezmění. "Ale mohl by změnit názor on. Nebudeme trvat na tom, aby rezignoval," dodal.

KSČM není podle Filipa spokojena s naplňováním toleranční smlouvy, na jejímž základě menšinovou vládu ČSSD a ANO ve Sněmovně třetí rok podporuje. "Úplně nejsme spokojeni s plněním všech požadavků," uvedl. Jako příklad jmenoval protikorupční balíček, do kterého nebyl zařazen návrh komunistů, aby byl rozšířen okruh lidí s povinností odevzdávat majetková přiznání. "Jestli si myslí vláda, že o to musíme prosit, tak my se prosit nemusíme o nic. My budeme postupovat samostatně jako suverénní politická strana," uzavřel.

Související

Alena Schillerová

Vláda ANO a SPD? Podle Schillerové nepředstavitelné

Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava Moravce (OVM) uvedla, že si nedokáže představit, že by hnutí ANO po příštích sněmovních volbách vytvořilo vládu s hnutím SPD. Tento názor podle ní "začíná probublávat" i v celém poslaneckém klubu.

Více souvisejících

Alena Schillerová státní rozpočet KSČM Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 41 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy