Úřad nejvyššího žalobce: Sazby za část deliktů by se mohly snížit, věznice jsou přeplněné

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) analyzovalo důvody přeplněnosti českých věznic. Jedním ze závěrů je to, že je na čase zintenzivnit debatu o možné změně právní úpravy, například o snížení trestních sazeb za některé delikty. NZS to dnes uvedlo v tiskové zprávě na svém webu.

Česká republika patří podle zprávy NSZ dlouhodobě ke státům s největším počtem vězněných na 100.000 obyvatel, (208,8), odsouzení v porovnání se zahraničím vykonávají v průměru velmi dlouhé nepodmíněné tresty odnětí svobody. Vysoký počet vězněných lidí ale podle zprávy není způsobený ani tak velkou četností ukládaných nepodmíněných trestů jako spíš jejich délkou, častou kumulací několika uložených trestů či přeměnou alternativních trestů v trest odnětí svobody.

"Necelá polovina odsouzených, kterým byl uložen trest odnětí svobody, vykonává několik trestů odnětí svobody. Není přitom výjimkou, že odsouzený vykonává čtyři a více trestů odnětí svobody, které byly uloženy nezávisle na sobě," uvedl v tiskové zprávě mluvčí NSZ Petr Malý.

Analýza NSZ tak doporučuje při úvahách o systémových opatřeních zaměřit se především na délku ukládaných trestů. Podle NSZ je na čase zintenzivnit odbornou debatu nad možnou změnou právní úpravy, která by vedla ke snížení některých trestních sazeb, především u méně závažných majetkových a drogových deliktů. Diskutovat by se mělo také o možnosti dekriminalizace některých druhů jednání, například u zanedbání povinné výživy.

Dalším návrhem k diskuzi je pak podle NSZ legislativní změna, která by zabránila kumulaci několika trestů po sobě. "Inspiraci můžeme najít v zahraničí, třeba v Lotyšsku recidivujícím pachatelům soud po spáchání dalšího trestného činu neukládá trest nový, ale upraví trest z předchozího rozsudku," uvedl Malý.

Zvláštní zpráva "Věznice" je výsledkem několikaměsíční práce specialistů tří odborů NSZ. Kromě analýzy současného stavu může sloužit jako podklad pro zodpovědné složky státní správy a zákonodárce při přípravě systémových změn v oblasti vězeňství.

Související

Více souvisejících

Nejvyšší státní zastupitelství Věznice trestní zákoník Brno

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy