V obci Kyje odvolilo 98 procent voličů. Ve Sklené jen necelých 18 procent

Nejvyšší účast v letošních obecních volbách zaznamenali v obci Kyje na Jičínsku, kam dorazilo 98,28 procenta voličů. Vůbec nejmenší volební účast v republice, a to 17,68 procenta, byla v obci Sklené na Svitavsku.

V celostátním měřítku dosáhla volební účast v komunálních volbách 46,07 procenta voličů. Je to zhruba o procentní bod méně než při minulých volbách v roce 2018. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Voliči o víkendu rozhodli o složení 6383 zastupitelstev obcí, městských částí či obvodů. O 61.796 mandátů usilovalo 195.214 kandidátů, uvedli statistici. "Volební účast dosáhla 46,07 procenta, při komunálních volbách v roce 2018 přitom ve volbách odevzdalo své hlasy 47,34 procenta voličů," připomněl ČSÚ.

Letošní volební účast v komunálních volbách byla čtvrtá nejnižší v polistopadové historii. Největší byla krátce po revoluci v roce 1990, kdy činila skoro 75 procent, naopak nejnižší v roce 2014, konkrétně 44,5 procenta.

Účast v současně probíhajícím prvním kole senátních voleb činila letos 42,7 procenta, druhá nejvyšší od ustavení horní parlamentní komory. Rekordní byla v roce 2010, kdy dosáhla 44,6 procenta, nejnižší v roce 2002, kdy přišlo hlasovat něco málo přes 24 procent oprávněných voličů.

V pondělí ráno výsledky hlasování projedná Státní volební komise. Po jejich schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů. Druhé kolo voleb do Senátu se ve 24 okrscích uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října. Tři senátoři vzešli už z prvního kola, když získali nadpoloviční podíl hlasů.

Související

Více souvisejících

Volby

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy