Vláda asi odmítne zakotvit do ústavy právo na platbu v hotovosti

Vláda asi odmítne ústavní zakotvení práva na platbu v hotovosti, které navrhli poslanci Trikolóry. Nesouhlas s návrhem vyjádřila podle předkládací zprávy na vládním webu ministerstva i Česká národní banka. Kabinet se bude předlohou zabývat v pondělí.

Poslanci Trikolóry Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková navrhli do Listiny základních práv a svobod vložit pasáž, podle které by měl každý právo na úhradu svých peněžitých dluhů v hotovosti. Omezení práva by bylo přípustné jen v zákonných případech pro ochranu bezpečnosti státu, veřejného pořádku nebo práv a svobod druhých. Do ústavy navrhla Trikolóra doplnit ochranu rovnocenného postavení hotovostních a bezhotovostních forem plateb k úkolům centrální banky.

ČNB k tomu uvedla, že současná právní úprava, například zákon o ČNB nebo zákon o oběhu bankovek, již právo na platbu v hotovosti obsahuje. Podle ní není nutné, aby toto právo bylo povýšeno na ústavní. Také podle ministerstva financí je návrh nepotřebný a navíc "nejednoznačný, nedomyšlený a nedostatečně odůvodněný".

Proti návrhu se postavila také ministerstva vnitra, spravedlnosti, práce a sociálních věcí a průmyslu a obchodu. Podle něj je samotné užívání hotovostních plateb omezeno v zákoně pouze částkou 270.000 korun. Vyšší sumy je nutné hradit bezhotovostně v rámci opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Návrh Trikolóry s tímto omezením počítá.

Návrh poslanci zdůvodnili tím, že hotovostní platby jsou jedním z nezbytných předpokladů pro zachování základního soukromí a nezávislosti jednotlivců. "Vývoj směřující k dalšímu omezování či dokonce k úplném zákazu hotovostních plateb by představoval významný zásah do osobních svobod a podstatně by zvýšil riziko zneužívání velkého množství informací souvisejících s nárůstem bezhotovostních plateb," napsali Klaus a Majerová Zahradníková.

Stanovisko vlády bude pouze doporučením pro Parlament. Není ale jisté, zda Sněmovna stihne návrh projednat do konce volebního období.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR ústava čr

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy