Vláda brzy vyhlásí výběrové řízení na šéfa ÚOHS, oznámil Babiš po schůzce se Zemanem

Vláda vyhlásí výběrové řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Po dnešním setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech to novinářům řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet to podle něj může projednat příští pondělí, nebo už ve středu. Současný předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj minulý týden předal Zemanovi rezignaci na svou funkci. Z čela úřadu se rozhodl odstoupit k 1. prosinci.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že se vláda bude muset dohodnout, jaký postup pro výběr Rafajova nástupce zvolí. Chce udělat vše pro to, aby post šéfa úřadu nebyl zbytečně dlouho neobsazený. "Probrali jsme tuto záležitost a domluvili jsme se, že vyhlásíme výběrové řízení na tuto pozici. Vláda to může projednat buď v pondělí, nebo už zítra (ve středu)," řekl Babiš.

Média už dříve uváděla, že by Rafajovým nástupcem mohl být náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Podle Lidových novin ho do čela úřadu prosazuje právě Hrad a shoda na něm je i mezi představiteli vládní koalice. Zeman v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes minulý týden uvedl, že Mlsna je velice vhodným kandidátem.

Protikorupční organizace Rekonstrukce státu výběrové řízení přivítala, úřad má podle ní šanci posílit svou důvěryhodnost. "Komise složená z expertů by měla posuzovat uchazeče o post předsedy ÚOHS podle jejich odbornosti, manažerských schopností, zkušeností v oboru a především podle jejich vize pro úřad," uvedl analytik organizace Věnek Bonuš. Sama výměna předsedy ale podle něj nestačí, protože ÚOHS trpí systémovými nedostatky. "Proto potřebujeme reformu úřadu, která odstraní nadměrnou koncentraci pravomocí v rukou předsedy, a omezí tak prostor pro korupci." dodal.

Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Šéf ÚOHS v poslední době čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci. V prohlášení zaslaném ČTK Rafaj dále uvedl, že se on a jeho rodina stali terčem vykonstruovaných a nepravdivých obvinění, která byla následně publikována v různých médiích.

"Považuji to za výsledek osobní msty některých zadavatelů, kteří nedokázali přijmout nezávislé rozhodnutí úřadu," uvedl. K rezignaci se podle prohlášení rozhodl proto, aby "nadále neposkytoval záminku pro útoky proti úřadu, a nedopustil tak další snižování jeho autority a zcela nespravedlivé znevažování práce desítek kvalitních odborníků na soutěžní právo, veřejné zakázky, veřejnou podporu i významnou tržní sílu".

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš ÚOHS Petr Rafaj (předseda ÚOHS) Miloš Zeman Petr Mlsna Rekonstrukce státu

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy