Vláda má v pondělí schválit nový systém kompenzací, potvrdil Dlouhý

Vláda by měla v pondělí podle Hospodářské komory schválit plošný systém kompenzací postavený na rozdílu mezi náklady a výnosy, nikoliv náhradách na zaměstnance, jak dosud plánovala. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) by mělo přes víkend dotační titul dokončit. Novinářům to dnes řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Nový plošný systém náhrad, který by měl nahradit většinu dosavadních specifických "covidových" programů, kabinet schválil už minulý týden. Podnikatelé, kteří zaznamenali propad tržeb aspoň o 50 procent, v něm měli dostat příspěvek 500 korun na den za každého zaměstnance. Profesní organizace ho ale kritizovaly. Nyní se podle Dlouhého MPO vrátilo k původnímu návrhu, který dříve s Hospodářskou komorou připravovalo.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na žádost Dlouhého v pondělí zorganizoval videokonferenci, které se účastnil také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). "Dohodli jsme se, že se bude připravovat souběžně program, který bude kompenzace počítat z poklesu nákladů, my bychom chtěli z poklesu obratu, ale budiž z poklesu nákladů," řekl Dlouhý. Takové nastavení náhrad vnímá jako nejlepší, které postihne co nejvíce podnikatelů a bude relativně nejspravedlivější.

Havlíček dříve uvedl, že se vedla jednání o náhradách nepokrytých nákladů. Coby překážku uváděl náročnou administrativu.

Související

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.
Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Vláda ČR Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) hospodářská komora podnikatelé

Aktuálně se děje

před 1 minutou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy