Vláda podle Gazdíka ponechá pandemickou pohotovost, dokud bude nutná pro školy

Dokud bude ve školách potřebné vyhlašování mimořádného ředitelského volna nebo výuky na dálku kvůli covidu-19, vláda nenechá zrušit pandemickou pohotovost. V Senátu to dnes při schvalování návrhu zákona o nové pravomoci ředitelů škol uvedl ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Ředitelé budou moci podle předlohy vyhlašovat mimořádné až desetidenní volno nebo dálkovou výuku jen při pandemické pohotovosti.

"Pandemická pohotovost je jakýsi obecný rámec, která umožňuje určitá opatření. Toto by bylo jedno z nich. Já chci garantovat za vládu, že v případě, že skutečně by ve školách bylo potřeba toto opatření, tak vláda pandemickou pohotovost nevypne, i kdyby to mělo být jenom toto opatření podle tohoto zákona. Dokud to bude potřeba, tak prostě k tomu nedojde," řekl Gazdík na dotaz místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky z klubu Starostů.

Růžička s odkazem na středeční sněmovní schvalování pandemické novely poukazoval na to, že z debaty vyplývá, že se vláda chystá "pandemickou pohotovost vypnout během týdne". Tázal se, co nastane potom, co ředitelé čerstvě získanou pravomoc ztratí.

Premiér Petr Fiala (ODS) po středečním schválení pandemické novely uvedl, že kabinet předpokládá, že na únorové schůzi Sněmovny zrušení stavu pandemické pohotovosti navrhne. Přesné datum podle něho teprve určí s ohledem na vývoj koronavirové epidemie. Schůze začíná v polovině února a skončí začátkem března.

Ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že nastaví časový plán rušení protiepidemických opatření vydaných podle pandemického zákona ve druhé polovině února. "Na základě epidemiologických dat se rozhodne, na kdy vláda konec pandemického stavu navrhne dolní komoře, která o něm následně bude rozhodovat," uvedlo.

Stav pandemické pohotovosti zavedl pandemický zákon a platí s jeho účinností od konce loňského února. V době pandemické pohotovosti může ministerstvo zdravotnictví vydávat mimořádná protikoronavirová opatření, která z pandemického zákona vycházejí. Zákon uvádí, že stav pandemické pohotovosti může ukončit nebo znovu obnovit Sněmovna na návrh vlády nebo nejméně 40 poslanců.

Související

Petr Gazdík (STAN)

Balaš bude mít 16 poradců, na ministerstvo se vrací Gazdík

Ministru školství Vladimíru Balašovi (za STAN) bude se vzdělávací politikou pomáhat 16 poradců. Jsou mezi nimi například bývalí ministři školství za STAN a za ANO Petr Gazdík a Robert Plaga, zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl a předsedkyně České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání (ČOSIV) Lenka Felcmanová. Na webu ministerstva to dnes uvedla jeho mluvčí Aneta Lednová.

Více souvisejících

Petr Gazdík Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 32 minutami

před 54 minutami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 3 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 8 hodinami

Poláci zablokovali hraniční přechody s Ukrajinou. Vadí jim levné zboží

Polští zemědělci brání ukrajinským kamionům v odchodu z Polska blokádou několika hraničních přechodů. Nadále tak protestují proti přílivu levného obilí z Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy