Vláda upřednostnila ekonomické zájmy před zdravím, fabriky neřeší, varuje Středula

Vláda podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly dala přednost ekonomickým zájmům před ochranou občanů a nehledá možnosti, jak vážnou situaci s koronavirovou nákazou ve fabrikách řešit. Ve vládě mají být lidé, kteří mají odvahu a odpovědnost vůči svým lidem, uvedl dnes na dotaz ČTK.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zůstanou průmyslové firmy od pondělí bez nových restrikcí. Spustí se v nich ale dobrovolné testování, které by se mělo za několik dní změnit na povinné. Stát bude přes úlevy na zdravotním pojištění přispívat 60 korun na test, maximální nárok bude na čtyři testy měsíčně na zaměstnance. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ale též uvedla, že než začne povinné testování ve firmách, vláda by měla průmysl omezit. "Ve vládě je nás už šest s tímto názorem. Potřebujeme další dva hlasy," poznamenala.

"Vláda tím řekla všem zaměstnancům v průmyslu, že jejich životy a zdraví nejsou tak důležité jako těch, kteří pracují ve službách. Vláda dala přednost ekonomickým zájmům, a mohu se jen dohadovat koho, před ochranou svých občanů. Ministr zdravotnictví nám nejdříve říká, že nákaza se šíří ve fabrikách, a přitom je tato vláda nechá otevřené, respektive nehledá možnosti, jak tuto vážnou situaci řešit. To mi přijde stejné, jako kdyby generál poslal na vojáky do akce, ale nedal by jim neprůstřelné vesty," napsal ČTK Středula.

Podle Havlíčka se ale na průmysl nevztahuje málo opatření. Zaměstnavatelé například budou muset nově na každou směnu zaměstnancům zajistit roušky. Otevřený průmysl zůstává hlavně z ekonomického důvodu. Stát z něj ale také podle Havlíčka chce vytvořit desetitisíce testovacích míst. Až bude jasné, že je logistika pod kontrolou, je tedy dostatek dodavatelů testů a je zabezpečeno řádově 20 až 25 milionů testů, poté bude zahájen povinný režim. Stane se tak podle Havlíčka v řádu jednotek dnů, nebo málo týdnů, třeba za 14 dnů.

"Myslím, že ve vládě mají být lidé, kteří mají odvahu a odpovědnost vůči svým lidem. A prohlásit navíc, že testování ve firmách bude dobrovolné, ale až budou testy, je podle mého hanebné. To se nedá říci jinak. Odbory přitom navrhovaly konkrétní kroky a nabízely podporu vládě i v případě, že udělá zásadní rozhodnutí, které povede k potlačení nákazy," poznamenal Středula. Uvedl také, že na Slovensku jsou už podobná opatření zavedená a nefungují tak, aby zamezily rychlému šíření viru. "Ekonomika nebude zdravá, když nebudou zdraví občané!" dodal odborový předák.

Už dříve poznamenal, že zaměstnavatelé nemohou pracovníkovi test nařídit, povinné testování by měl upravit zákon. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nyní podle informací ČTK hledá možnosti pro závazné testování. Jednou z cest by mohlo být mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

Související

Marek Ženíšek (TOP 09)

Ženíšek bude od čtvrtka novým ministrem pro vědu

Česko bude mít nového ministra pro vědu, výzkum a inovace, který nahradí poslankyni Helenu Langšádlovou (TOP 09). Prezident Petr Pavel se chystá jmenovat Marka Ženíška (TOP 09) ve čtvrtek dopoledne, informoval Pražský hrad na webu. 

Více souvisejících

Vláda ČR Josef Středula Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Průmysl

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy