Vnitro vypovědělo smlouvu výrobcům kalendáře s nacisty, oznámil Petříček

Ministerstvo vnitra vypovědělo smlouvu o nájmu skladu s nakladatelstvím Naše vojsko, které vydalo kalendář s portréty osobností třetí říše, sdělil po dnešním jednání s izraelským velvyslancem v ČR Danielem Meronem ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dodal, že podobné zboží nemá na pultech českých obchodů co dělat. Na vydavatele již směřuje trestní oznámení a další se chystá.

Kvůli kalendáři podal trestní oznámení předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma, další chystá Federace židovských obcí (FŽO). Federace podle předsedy Petra Papouška považuje nejen samotné vydání kalendáře, ale i jeho grafickou úpravu za podporu nacismu, tedy hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, a oslavu jeho představitelů, vesměs nacistických válečných zločinců.

2/2 Informoval jsem ho také o vypovězení smlouvy mezi ministerstvem vnitra a nakladatelstvím, které vydalo ohavný kalendář propagující nacismus. Jsem rád, že trestní oznámení už padlo, takové věci nemají v českých obchodech co dělat! ???? pic.twitter.com/XrstUfVUOO

— Tomáš Petříček (@TPetricek) May 26, 2020

Petříček uvedl, že Meron se při dnešní schůzce o případ zajímal. "Informoval jsem ho, že trestní oznámení už bylo podáno a že ministerstvo vnitra už vypovědělo nakladatelství smlouvu na sklad. Takové předměty nemají na pultech českých obchodů co dělat, zlehčují hrůzy nacistického režimu a zvlášť pro Izrael to musí být smutný pohled," napsal ČTK Petříček v textové zprávě. Vedle Merona dříve kritizoval kalendář i německý velvyslanec v ČR.

Vnitro pronajímalo nakladatelství prostřednictvím své příspěvkové organizace sklad. Nyní se rozhodlo smlouvu ke 30. červnu vypovědět. "Výpověď smlouvy odeslalo Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra do nakladatelství Naše vojsko dnes ráno," citoval dnes Deník N ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

Policie již dřív prošetřovala nakladatelství kvůli tričkům a hrnkům s portréty nacistického vůdce Adolfa Hitlera a zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Případ v létě 2018 ale uzavřela s tím, že se trestný čin nestal. Šéf nakladatelství Naše Vojsko Emerich Drtina v médiích v té době uvedl, že prodejem předmětů nedělá propagaci, ale jedná se mu o zisk.

Související

policie

Policie obvinila člověka a firmu kvůli kalendáři s nacisty

Policie obvinila jednoho člověka a právnickou osobu v souvislosti s červnovými zásahy v nakladatelství Naše Vojsko z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka a z výtržnictví. Dnešní informaci České televize ČTK potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.
Joseph Goebbels

Nakladatelství čelí trestnímu oznámení kvůli kalendáři s nacisty

Předseda Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma podal trestní oznámení kvůli kalendáři s portréty osobností třetí říše pro rok 2021, které vydalo nakladatelství Naše vojsko. Společnost podle něj porušila zákon, který zakazuje propagaci hnutí potlačujícího práva a svobody člověka.

Více souvisejících

Naše vojsko (nakladatelství) Tomáš Petříček Jan Hamáček Ministerstvo vnitra

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy