Volby by dle průzkumu vyhráli Piráti a Starostové. Koalice Spolu dotáhla ANO

Volby do Poslanecké sněmovny by na začátku června vyhrála opoziční koalice Pirátů a STAN, která podle modelu agentury Data Collect pro Českou televizi získala 25,5 procenta hlasů. Pozice ANO a dalšího opozičního bloku Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) jsou vyrovnané - hnutí premiéra Andreje Babiše by volilo 20,5 procent lidí, Spolu 19,5 procenta voličů.

Kolem pětiprocentní hranice nutné pro vstup do Sněmovny se pohybují komunisté, sociální demokraté i nové hnutí Přísaha Roberta Šlachty. Výsledky průzkumu dnes zveřejnila Česká televize.

SPD Tomio Okamury přisoudil volební model 10,5 procenta hlasů, KSČM 5,5 procenta a ČSSD by stejně jako Přísaha mohla obdržet rovných pět procent. Společná kandidátka Trikolory, Svobodných a Soukromníků by podle Data Collect získala tři procenta voličských hlasů.

Pokud by strany kandidovaly samostatně, výsledky by se mohly mírně lišit. V čele takového modelu je ANO, následují Piráti, pak ODS, STAN a SPD, uvedla ČT.

Volební výhru koalice Pirátů a STAN, následované ANO a Spolu, stejně jako nejistou pozici komunistů a ČSSD i vzestup Přísahy předvídají i další agentury pro výzkum veřejného mínění. Lidé o novém složení Sněmovny, a tím i vlády, rozhodnou na začátku října.

Kdyby se nyní konaly sněmovní volby, zúčastnit se jich hodlá 57 procent dotázaných. Dalších 18 procent by se hlasování spíše zúčastnilo. Určitě nebo spíše by k urnám nepřišlo 25 procent oslovených.

Průzkum probíhal telefonicky mezi 1200 respondenty nad 18 let, a to od 31. května do 11. června.

Související

Petr Fiala

Fiala vyzval občany, aby se i v dalších volbách spojili proti populismu

Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli zveřejnil obsáhlý příspěvek na sociální síti, v němž vyzývá občany, aby se v zájmu zachování prozápadně orientované demokracie i v dalších volbách spojili proti populismu. Fiala se ozval po průzkumu agentury Kantar CZ, podle kterého by teď nejsilnější opoziční hnutí ANO volilo více než 38 procent voličů. 

Více souvisejících

Volby volby 2021 průzkumy

Aktuálně se děje

před 54 minutami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy