Volby by nyní vyhrálo ANO. SPD v průzkumu předstihla vládní ODS

Sněmovní volby by v září vyhrálo hnutí ANO se 30 procenty hlasů, druhé by bylo další opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) těsně před vládní ODS. Vyplývá to z volebního modelu STEM pro CNN Prima News, který televizní stanice zveřejnila v dnešní Partii.

Předchozí průzkumy STEM i dalších agentur řadily na druhé místo ODS, hnutí SPD v nich bylo třetí. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny by podle aktuálního průzkumu STEM překročilo šest stran a hnutí, těsně pod ní zůstali lidovci.

Hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše by získalo 30 procent hlasů, oproti o měsíc staršímu průzkumu tak přišlo o více než jeden procentní bod. Druhé místo přisoudil průzkum SPD, která si polepšila ze srpnových 11,9 procenta hlasů na 14,3 procenta. ODS se propadla z 15,5 procenta hlasů na třetí místo s aktuálními 14,2 procenta.

Vládní Piráti by dostali 9,4 procenta, další partneři z vládní koalice TOP 09 a Starostové a nezávislí mají shodně pět procent hlasů. Lidovci by zůstali se ziskem 4,5 procenta hlasů těsně mimo dolní komoru, získali by ale větší podíl hlasů oproti srpnovým 3,4 procenta. Do Sněmovny by se nedostali ani sociální demokraté, Přísaha či KSČM.

Agentura STEM provedla průzkum od 1. do 8. září. Dotazovala se kombinací on-line a telefonických hovorů 2003 českých občanů.

V říjnových volbách do Sněmovny loni zvítězila do té doby opoziční koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09, pro kterou hlasovalo 27,8 procenta voličů. Dosud vládní hnutí ANO dostalo 27,1 procenta hlasů a vzhledem k volebnímu systému o jeden mandát víc než Spolu. Předvolební modely přitom vítězství Spolu nepředpokládaly, agentury favorizovaly ANO. Třetí skončila koalice Pirátů a STAN, dostala 15,6 procenta hlasů. SPD volilo 9,6 procenta voličů. Ostatní kandidující strany mandáty nezískaly. Vládu vytvořili občanští demokraté, lidovci, TOP 09, Piráti a STAN. Pětice stran se ve dvoustečlenné Sněmovně opírá o většinu 108 hlasů.

Související

Více souvisejících

Volby Hnutí ANO ODS Svoboda a přímá demokracie (SPD) průzkumy

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 43 minutami

před 48 minutami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

Ramzan Kadyrov je údajně nevyléčitelně nemocný. Jeho stav je prý beznadějný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy