Volby by vyhrála koalice Pirátů a STAN těsně před Spolu, ANO třetí

Volby do Poslanecké sněmovny by nyní vyhrála koalice Pirátů a STAN se ziskem 24 procent. Pouze o půl procentního bodu horší by byla koalice Spolu. Třetí hnutí ANO by získalo 21,5 procenta. Vyplývá to z červnového volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi (ČT).

Do Sněmovny by se podle něj dostalo ještě SPD se ziskem 12,5 procenta a hnutí Přísaha se šesti procenty. KSČM i vládní ČSSD by skončily pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk mandátů, uvedla agentura Kantar.

Od jejího posledního průzkumu v květnu ztratili Piráti se STAN dva procentní body, naopak koalice Spolu si o dva procentní body polepšila. "Během posledních dvou měsíců došlo k poměrně razantnímu poklesu preferencí Pirátské strany, a to o pět procentních bodů. To jinými slovy představuje zhruba čtvrtinu jejich voličů," uvedl v ČT analytik Kantaru Pavel Ranocha. Podle něj lidé od volby Pirátů ustupují nejčastěji kvůli nesouhlasu s některými body v jejich programu, bojí se třeba zvyšování daní.

Vládní hnutí ANO v poslední době zastavilo propad preferencí, které zaznamenalo na jaře a dostalo se zpět nad 21 procent. "Vypadá to na zastavení trendu a možná i nějaký odraz ode dna," uvedl Ranocha.

Agentura Kantar CZ přepočítala volební model také na počet mandátů ve dvousetčlenné Poslanecké sněmovně. Započítala do něj ale data z posledních dvou průzkumů. Proto by křesla podle ní získala i KSČM, která je v červnovém průzkumu už pod pěti procenty, ale v květnu byla ještě nad touto hranicí. Piráti se STAN by tak měli 57 mandátů, koalice Spolu 53, ANO 50, SPD 24, Přísaha devět a komunisté sedm.

Poslední průzkum se uskutečnil od 7. do 18. června a zúčastnilo se ho 933 lidí. Autoři průzkumu upozorňují na to, že statistická chyba činí 1,4 až 3,3 procentní body.

V tomto týdnu zveřejnilo aktuální volební model také Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj by volby v červnu vyhrálo hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta hlasů. Piráti a STAN by měli 22,5 procenta, pro koalici Spolu by se rozhodlo 19,5 procenta voličů. Do Sněmovny by se podle tohoto průzkumu dostaly také SPD, KSČM a ČSSD.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 Volby Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy