Volby v Moldavě na Teplicku se budou opakovat, rozhodl krajský soud

Volby v Moldavě na Teplicku se budou opakovat. Ústecký krajský soud v usnesení zveřejněném dnes na úřední desce uvedl, že hlasování v komunálních volbách je neplatné. Voliči vyškrtnutí ze seznamu neměli právo hlasovat, přesto jim to předseda volební komise umožnil.

Obecní úřad Moldava rozhodl 21. září o vyškrtnutí 46 lidí ze stálého seznamu voličů. Kromě osob, které se přihlásily k trvalému pobytu v období těsně před volbami, ze stálého seznamu voličů vyškrtl i další, které se dílem přihlásily k trvalému pobytu v Moldavě krátce před komunálními volbami v letech 2010, 2014 nebo 2018 a přitom se v obci fakticky nezdržují a nemají k ní žádný vztah. Předseda volební komise Oldřich Kozler, nominovaný SPD, před začátkem voleb uvedl, že rozhodnutí starostky nebude respektovat a nechá volit všechny voliče ze seznamu.

Komunální volby v Moldavě v Krušných horách na Teplicku vyhrálo hnutí SPD. Druhá skončila strana Otevřeně ke všem. V devítičlenném zastupitelstvu připadly SPD tři mandáty, po dvou Otevřeně ke všem, Spolu a Rozvoj Moldavy a Nového Města. Podnět k soudu dalo Spolu.

S podnětem o účelovém přihlášení voličů se obrátila starostka Lenka Nováková (Otevřeně ke všem) také na policii. Předseda okrskové volební komise rozhodl sám, svévolně. Podle navrhovatelů byl porušen volební zákon způsobem, který hrubě ovlivnil výsledky voleb, neboť tak byl zvýšen počet voličů o 23 na celkových 160, tedy zhruba o šestinu. V návaznosti na to podaly dvě členky okrskové volební komise 27. září trestní oznámení.

V usnesení soud uvedl, že okrsková volební komise dodatečným dopsáním osob, jež byly obecním úřadem vyškrtnuty ze seznamu pro absenci faktického pobytu v obci Moldava jednala v rozporu s volebním zákonem. Soud v usnesení zdůraznil, že není oprávněn přezkoumávat důvody, které vedly obecní úřad k vyškrtnutí osob ze stálého seznamu voličů a jeho dodatku

Krajský soud zamítl podněty ohledně voleb v Roudnici nad Labem na Litoměřicku a Benešově nad Ploučnicí na Litoměřicku, vyplývá z oznámení na úřední desce. Rozhodnuto ještě není o volbách v Loučné pod Klínovcem na Chomutovsku. Ve středu zveřejní soud usnesení ohledně návrhu na neplatnost kandidáta v Děčíně, návrhu na neplatnost voleb v Krupce a Teplicích.

Před čtyřmi lety krajský soud přijal 26 podnětů v souvislosti s volbami, jeden z nich se týkal Moldavy. Opakovat volby nikde nenařídil. V minulosti se v Ústeckém kraji opakovaly kvůli kupčení s hlasy volby v Bílině, Chomutově či Krupce na Teplicku.

Související

Více souvisejících

Volby soudy

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy