Volební průzkum: Hnutí ANO jasně vede, oslabují Piráti a ODS

Volby do Poslanecké sněmovny by v říjnu vyhrálo hnutí ANO, kterému by dalo hlas 30,5 procenta voličů. Druzí by skončili Piráti se ziskem 12,5 procenta. Třetí ODS by odevzdalo hlas 11,5 procenta voličů. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Výzkum se konal poté, co pražské městské státní zastupitelství zastavilo stíhání předsedy hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše v případu Čapí hnízdo.

Pirátům by v říjnu podle Medianu dalo hlas o jeden procentní bod méně voličů než v září. Stejně velký pokles oproti předchozímu průzkumu zaznamenali i občanští demokraté.

SPD Tomia Okamury by podle modelu získalo osm procent hlasů. Hnutí by tak zvrátilo čtyři měsíce trvající sestupný trend.

Zlepšení o půl procentního bodu zaznamenala v říjnu dvojice levicových stran. Vládní ČSSD by podpořilo 7,5 procenta voličů a komunisty sedm procent hlasujících.

Starostům a TOP 09 by odevzdalo hlas shodně šest procent voličů. Pro oba subjekty to znamená mírné zlepšení. 

Lidovcům přisoudil říjnový volební model 4,5 procenta hlasů, o jeden procentní bod méně než v září. Při zohlednění statistické chyby mají ale lidovci podobnou šanci na vstup do Sněmovny jako STAN a TOP 09, uvádí Median.

Zeleným by dala hlas dvě procenta voličů. Podpora hnutí Trikolóra je o půl procentního bodu nižší.

Z dlouhodobého hlediska si po dvou letech od sněmovních voleb nejvíce polepšili Piráti, které v říjnu 2017 volilo 10,8 procenta hlasujících. "Naopak nejvíce ztratila SPD, což může souviset s upozaděním problematiky migrační krize," uvádí Median. Okamurovo hnutí ve volbách dostalo více než 10,6 procenta hlasů. Přesto je podle Medianu poměr sil v říjnovém volebním modelu v podstatě stejný, jako byl v roce 2017.

Statistická chyba průzkumu podle Medianu činí 1,5 procentního bodu u menších stran a tři procentní body u nejsilnějších stran.

Median zjišťoval také podíl pevného jádra voličů jednotlivých stran a jejich nejvyšší volební potenciál. Nejlépe je na tom dlouhodobě ANO. Pokud by hnutí volili všichni lidé, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb, mohlo by získat 33,5 procenta voličů. Přesvědčených voličů mělo ANO 20,5 procenta.

Volební potenciál Pirátů činil 19 procent a ODS 16,5 procenta. Občanští demokraté ale měli o něco silnější voličské jádro než Piráti, a to sedmiprocentní proti šestiprocentnímu. SPD by mohla získat hlasy 12,5 procenta voličů, přesvědčených je 5,5 procenta.

Starostové by si mohli připsat až 12 procent hlasů, jistý zisk by ale měli 2,5procentní. O volbě TOP 09 vážně uvažovalo 11 procent voličů a o volbě lidovců 7,5 procenta. Jistý zisk TOP 09 by byl tříprocentní, KDU-ČSL 2,5 procentní.

Z levicových stran měla ČSSD slabší jádro voličů než KSČM, zároveň ale měla vyšší volební potenciál. Sociální demokraté by mohli pomýšlet na zisk 11 procent, komunisté na devět procent hlasů. Skalních voličů ČSSD byla čtyři procenta a KSČM šest procent.

Průzkum pro svůj volební model prováděla společnost Median od 30. září do 28. října. Zapojilo se do něj 1153 respondentů ve věku od 18 let.

Související

Více souvisejících

Volební preference Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana ČSSD Svoboda a přímá demokracie (SPD) top 09 KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Strana zelených Trikolóra hnutí občanů

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy