Volný neuspěl s námitkami podjatosti imunitního výboru

Sněmovní organizační výbor dnes zamítl námitky nezařazeného poslance Lubomíra Volného na podjatost mandátového a imunitního výboru a jeho členů. ČTK a České televizi to řekl předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO). Hlasování bylo podle něho jednomyslné. Volný čelí před výborem disciplinárnímu řízení kvůli incidentu na sněmovním plénu.

Vondráček připomněl, že imunitní výbor vzniká ze zákona. "Není všeobecný důvod, že by měl být v této věci podjatý," uvedl. Když Volný poukazoval na vyjádření členů výboru o konfliktu v médiích, nepochopil podle Vondráčka disciplinární řízení a fungování Sněmovny. Imunitní výbor je politický orgán, nejde o soud ani o správní orgán, řekl.

Volný na jednání organizačního výboru nedorazil. Tvrdí, že byl informován několik málo hodin předem a měl dlouhodobě domluvený lékařský zákrok. "Takovouto urgentní pozvánku považuji za zbytečně uspěchanou, šikanózní a nedůstojnou organizačního výboru," uvedl nezařazený poslanec v tiskové zprávě. Vondráček jeho kritiku odmítl, pokládá ji za snahu Volného víc se zviditelnit.

Konflikt se odehrál v lednu při schůzi k prodloužení nouzového stavu. Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný, který byl bez roušky, označil ČSSD za zkorumpovanou politickou partaj a její členy za zbabělce a pokrytce. Pak přišel mluvit na místo předsedajícího, jak předtím avizoval. Hanzel se mu v tom snažil zabránit. Na pomoc mu přispěchalo několik poslanců. Po strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby opustil.

Nezařazený poslanec nyní žádá prostřednictvím své právní zástupkyně o zastavení disciplinárního řízení. Tvrdí mimo jiné to, že imunitní výbor má "nedostatek věcné příslušnosti" k vedení řízení.

Volný a jeho kolega Marian Bojko odmítají nosit v jednacím sále a při politických vyjádřeních roušky. Uvnitř dolní komory Sněmovny jsou kvůli epidemii koronaviru povinné. V úterý Vondráček oba poslance vykázal z jednacího sálu, vyvedla je ochranná služba.

Vedení Sněmovny a šéfové poslaneckých klubů se dnes podle Vondráčka shodli na tom, že případná opatření by spíše vyhovovala oběma poslancům k jejich reklamě. V úterý zněly úvahy postavit kolem jejich míst ochranné plexisklo. Sněmovní grémium ale chce podle Vondráčka přijmout společné prohlášení, v němž se od jednání Volného a Bojka distancuje.

Související

Lubomír Volný

Volný dostal u soudu za šíření poplašné zprávy o ivermektinu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
Lubomír Volný

Volný u soudu odmítl, že by kvůli ivermektinu šířil poplašnou zprávu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dnes u soudu odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy o léku ivermektin. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích.

Více souvisejících

Lubomír Volný (SPD) Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 1 hodinou

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 4 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy