Škárka kvůli svým výrokům o nedonošených dětech opustí Vězeňskou službu

Bývalý poslanec za Věci veřejné Jaroslav Škárka ukončí svůj pracovní poměr ve Vězeňské službě. ČTK to dnes sdělil Petr Vlk, ředitel plzeňské věznice, kde Škárka pracuje jako vychovatel odsouzených. Někdejší politik napsal na sociální síti, že předčasně narozené děti jsou "nevyvinuté zrůdy". Bezpečnostní sbor se dnes od výroků distancoval. Ohradily se proti nim i neziskové organizace, které se věnují problematice předčasných porodů.

"S panem Škárkou jsme se dnes dohodli, že v naší věznici ukončí pracovní poměr," řekl Vlk. Škárkovy výroky o dětech odsoudil a uvedl, že se jménem věznice omluvil neziskové organizaci Nedoklubko, na jejíž činnost Škárka ve svém příspěvku reagoval. Vlk ale zároveň upozornil na to, že muž za dobu své čtyřleté kariéry ve vězeňství pracoval dobře. "Hodnotil jsem ho kladně. Měl na starosti relativně velký oddíl a odváděl v něm kvalitní práci," podotkl.

Škárka napsal na svém facebookovém profilu, že předčasně narozené děti "budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží". "Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály," poznamenal. Stát se podle něj "musí probrat a zbavit se zbytečných lidí". "Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných," vyzval.

Vážený pane Škárko, dovoluji si Vám chlapsky předem sdělit, že vám při setkání plivnu do obličeje. Nevyhnutelně. Dále, jste li bijec, souběžně vás vyzývám na souboj. Pěsti, kordy, jak si v případě zájmu řeknete. Jste zkurvysyn, jste ubohá špína, jste zbytečný člověk. Bez úcty, PN pic.twitter.com/SfYGR89BDo

— Pavel Novotný (@PavelNovotnak) November 3, 2020

"Udělal jsem špatné vyjádření a musím za to nést odpovědnost," řekl Škárka ČTK k výsledku dnešní schůzky s Vlkem. Dodal, že ve vězeňství pracoval téměř pět let a že zatím nepřemýšlel o tom, čím se bude zabývat dál.

V zaslaném prohlášení dále uvedl, že jeho text neměl být urážlivý a že chtěl expresivnější formou pouze vyburcovat společnost z apatie. "Uznávám, že jsem některé formulace měl volit lépe, a za to se tedy omlouvám," napsal. "I já jsem se narodil jako nedonošené dítě v sedmém měsíci, a tak jsem rozhodně můj předchozí text nemínil nijak negativně a útočně," sdělil. Jeho záměrem bylo poukázat na to, že plod, který se podaří zachránit ve třetím měsíci, zákonitě nemá potřebně vyvinuté všechny orgány, což může být do budoucna zdrojem zdravotních a mentálních komplikací, napsal.

Vězeňská služba dnes zdůraznila, že komentáře jejího civilního zaměstnance Škárky nevyjadřují její stanoviska. Připomněla, že bezpečnostní sbor naopak významně pomáhá v charitě a že věznice v jednotlivých regionech spolupracují nejen s neziskovými organizacemi, ale také s dětskými domovy, školkami či s dětskými odděleními v nemocnicích.

"Nemohu uvěřit, že by někdo byl schopen takto hovořit o nedonošených dětech, které na samém začátku života o něj musí bojovat. Jako otec tří dětí naprosto rozumím tomu, jak takové výroky zasáhly rodiče, kteří mají o své děti obrovský strach. V reakci na tyto výroky se obrátíme na spolek Nedoklubko, které v rámci našich charitativních aktivit podpoříme," přislíbil šéf sboru Petr Dohnal.

Nedoklubko je nezisková organizace, která podporuje neonatologická centra a snaží se zvyšovat povědomí veřejnosti o problematice předčasného porodu. "Výroky exposlance Jaroslava Škárky jsou pro nás naprosto neakceptovatelné, neboť svým obsahem zcela vybočují z hranic demokratické diskuze. V této věci hodláme po konzultaci s našimi právními zástupci podniknout další právní kroky," uvedla na svém webu. Zároveň poděkovala za vlnu solidarity, kterou Škárkův příspěvek spustil.

Škárku zkritizovaly i zakladatelky Nadačního fondu pro předčasně narozené děti Hana Píšová a Markéta Stránská. Mimo jiné jim vadí slova o parazitování neziskových organizací.

"V mnoha případech suplujeme roli státu, přispíváme na speciální rehabilitace, zdravotnické pomůcky, pečovatelské a asistenční služby, které stát rodinám neposkytuje nebo pojišťovny nehradí. Poskytujeme rodinám psychoterapeutické služby. Nejsme dotováni státem, jak se v článku uvádí. Nemáme žádné úlevy. (...) Finance získáváme vlastní iniciativou, charitativními akcemi nebo díky podpoře soukromých subjektů," napsaly ženy. Dodaly, že za sedm let působení přerozdělily mezi potřebné 12,5 milionu korun.

Advokátka Klára Kalibová z obecně prospěšné společnosti In Iustitia je přesvědčená, že Škárka se svými výroky dopustil trestného činu. "Útok Jaroslava Škárky je předsudečným trestným činem ve smyslu § 356 trestního zákoníku - podněcování k nenávisti vůči skupině osob," sdělila ČTK. "Lidé s postižením a organizace, které jim pomáhají, se terčem útoků stávají často. Až 30 procent organizací pracujících s lidmi s postižením má mezi svými klienty někoho, kdo byl napaden z důvodu svého zdravotního stavu. Osmnáct procent organizací pomáhajících lidem s postižením se samo stalo terčem předsudečného útoku," doplnila.

Související

Jaroslav Škárka

Exposlanec Škárka dostal za nenávistné výroky podmínku

Roční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky vyměřila dnes soudkyně Okresního soudu Plzeň - sever za loňské nenávistné výroky o nedonošených dětech, mentálně postižených či neziskových organizacích bývalému předsedovi strany Věci veřejné a někdejšímu poslanci Jaroslavu Škárkovi.

Více souvisejících

Jaroslav Škárka vězeňská služba Nadační fond pro předčasně narozené děti a jejich rodiny život Petr Dohnal (šéf Vězeňské služby) neziskovky děti

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 17 minutami

před 40 minutami

před 54 minutami

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 59 minutami

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy