Začaly komunální a senátní volby, první den odvolila asi čtvrtina voličů

V Česku dnes začaly volby do obecních zastupitelstev a do třetiny Senátu. Do 20:00 přišla asi čtvrtina oprávněných voličů, ve srovnání s volbami před čtyřmi lety je zájem o hlasování podobný či mírně nižší. Volební komise zatím žádné vážnější problémy při hlasování nezaznamenaly. Oznámení na údajné kupčení s hlasy řeší policie v Ústeckém kraji.

Volební místnosti jsou dnes otevřené od 14:00 do 22:00, v sobotu pokračují od 08:00 do 14:00. Hlavní výsledky by mohly být známy do sobotní půlnoci. Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno. Mezi prvními voliči byli dnes prezident Miloš Zeman a předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Prezident Miloš Zeman odevzdal hlas ve škole v Lánech. Zmínil, že tyto volby mohou být mimo jiné i referendem o vládě. Voliči by podle něj měli chodit k volbám, aby jejich obce neřídili "pitomci", řekl novinářům. Zeman měl dnes v Lánech jako volič premiéru, dosud byl občanem Prahy 13. "Ať žijí volby, ať žijí kandidáti, které jsem si vybral," řekl Zeman po odevzdání svého hlasu. Koho volil, neprozradil.

Premiér Petr Fiala volil v Brně, přeje si, aby ODS udržela po komunálních volbách své pozice, a to šest primátorů a 180 starostů. "Vůbec se netajím tím, že bych si přál vytvořit ve městech, kde to půjde, koalice na vládním půdorysu. Chceme tím bránit posilování vlivu populistů a extremistů," řekl šéf ODS. Ve vládě je koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a také STAN a Piráti. V Senátu chce Fiala udržet většinu pro demokratické strany a aby Miloš Vystrčil (ODS) obhájil mandát a mohl být nadále předsedou Senátu. Podle Fialy by lidé měli jít k volbám a volit politiky, které znají a vidí jejich práci, řekl při odevzdání hlasu.

Své hlasy dnes odevzdali i šéfové ostatních sněmovních stran. Předsedkyně TOP 09 a Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová věří v obhajobu mandátů, které koalice Spolu v obcích má. Komunální volby podle ní nejsou referendem o vládě, jak tvrdí šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, ale volbou mezi populismem a kompetencí. Podle předsedy KDU-ČSL, vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky jsou nynější volby o vystavení účtu radnicím, nikoli vládě. Za volební úspěch z pohledu KDU-ČSL bude Jurečka považovat opětovné vítězství v komunálních i senátních volbách. Piráti chtějí minimálně obhájit 350 zastupitelských mandátů, řekl novinářům šéf Pirátů a místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. STAN chce v komunálních volbách uspět ve všech krajských městech. Za úspěch bude předseda STAN, vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan považovat, když se kandidáti dostanou do zastupitelstev více než sedmi krajských měst. V Praze, kde prošlo hnutí od června změnami v souvislosti s korupční kauzou Dozimetr, věří v zisk nad osm procent. Rakušan odevzdal svůj hlas v Kolíně, letos poprvé tam do zastupitelstva nekandiduje. Jako starosta vedl Kolín v letech 2010 až 2019.

Opoziční hnutí ANO by si podle svého předsedy Andreje Babiše mělo v nynějších komunálních volbách vylepšit výsledky ve velkých městech, míní, že dobrou výchozí pozici má třeba v Praze. Při volbě na obecním úřadě v Průhonicích u Prahy připomněl, že jde o první volby po sněmovních volbách, z nichž vzešla současná vládní pětikoalice. Lidé tak podle něj mohou zároveň vystavit účet nynějšímu kabinetu. Že volby budou referendem o vládě, zopakoval dnes po odevzdání hlasu v Praze 6 i předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura. Protože v jeho obvodu v senátních volbách nekandiduje žádný kandidát za SPD, svůj nesouhlas s vládní politikou vyjádřil znehodnocením volebního lístku, na kterém vybral současného senátora za Prahu 6 Jiřího Růžičku (Spolu). Podle TOP 09 je ale Okamurův hlas pro jejich kandidáta platný.

V Ústeckém kraji přijala policie v souvislosti s volbami několik oznámení, všemi se zabývá, nikoho zatím neobvinila, řekl ČTK mluvčí krajské policie Daniel Vítek. Podle serveru Romea.cz se podezření na kupčení s hlasy objevilo v Krupce na Teplicku, v Teplicích a na sídlišti Mojžíř v Ústí nad Labem. Podezření na kupčení s hlasy se objevuje zejména ve vyloučených lokalitách v regionu při každých komunálních volbách. Policie se zabývá také údajným účelovým nahlášením trvalého bydliště v Moldavě na Teplicku. Vedení obce vyškrtlo ze seznamu voličů téměř 50 lidí, předseda volební komise dnes řekl, že i je nechá volit. Starostka Lenka Nováková (Otevřeně k všem) ČTK řekla, že o aktuální situaci ohledně připuštění vyškrtnutých voličů informovala Státní volební komisi.

Spolu s volbami do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu začala dnes ve 14 obcích místní referenda. Lidé v nich nejčastěji rozhodují o bytové výstavbě, mají se ale také vyjádřit k pronájmu rybníka, možnému vzniku menší zoologické zahrady, stavbě spalovny či těžbě štěrkopísku. Podle údajů na stránkách ministerstva vnitra se referenda mají konat ve 13 obcích. Seznam nezahrnuje obec Kalek na Chomutovsku, starosta obce Tomáš Nedvěd ale dnes ČTK potvrdil, že referendum se v obci koná. Také referenda pokračují v sobotu, jejich výsledky obce zveřejní po sečtení výsledků na svých úředních deskách.

Související

Více souvisejících

Volby

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Princezna Kate naslouchá, řekl Brit. Mluvil s ní, když sám bojoval s rakovinou

Princezna Kate podstupuje chemoterapie, protože jí byla diagnostikována rakovina. S touto nemocí bojuje mnoho lidí po celém světě, výjimkou nejsou ani obyčejní Britové. Jeden z nich nyní promluvil o tom, jak ho princezna podpořila, když sám s nemocí zápasil. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy