Zákaz dotací politickým neziskovkám? Okamurův návrh patrně u vlády narazí

Zákaz státního financování neziskových organizací, jež vyvíjení politickou činnost, u vlády nejspíš narazí. Kabinet ANO a ČSSD by měl podle podkladů pro pondělní schůzi poslat zákonodárcům k poslanecké předloze KSČM záporné stanovisko. Návrh zákona samostatně upravuje poskytování dotací neziskovým organizacím ze státního rozpočtu. Příspěvky by měl stát přidělovat podle něj na základě dotační politiky k zabezpečení "všeobecně prospěšných služeb".

Zákaz dotací politickým neziskovým organizacím by mohl mít podle vládních legislativců při širším výkladu až fatální důsledky. Mohl by se týkat třeba i projektů boje proti korupci nebo zastupování zájmů spotřebitelů, uvedli v předběžném stanovisku kabinetu. "Dotace by tak nemohly být poskytnuty de facto takřka žádné nestátní neziskové organizaci," stojí v dokumentu.

Obecná pravidla poskytování dotací, jak je komunisté navrhují, jsou podle vládních právníků natolik striktní, že by rozdělování příspěvků z rozpočtu prakticky znemožnily. Předloha celkově upravuje postup poskytování dotací od podávání žádostí přes rozhodování o nich a vyúčtování po kontrolu využití peněz, a to včetně termínů. Zákon by také například stanovil, že stát by mohl dotovat jen konkrétní projekty.

Příspěvek by mohl pokrýt nejvýše 70 procent celkových nákladů, přičemž by se započítávalo i spolufinancování z dalších veřejných peněz. Vláda upozorní na to, že některé aktivity by se kvůli tomu nemohly vůbec konat, konkrétně zmíní velké výstavní projekty.

Rozdělování dotací podle předkladatelů návrhu zákona nyní nedostatečně upravují vládní zásady. Úřady je podle nich nedodržují a neziskové organizace mohou čerpat příspěvky na stejný projekt i vícekrát. Navrhovaný zákon by tomu podle autorů zamezil, stejně jako případnému přelévání dotačních peněz mezi jednotlivými neziskovými organizacemi.

"Dotace by měly být poskytovány výhradně těm nestátním neziskovým organizacím, jejichž činnost napomáhá řešení problémů ve veřejném zájmu," napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Proti financování "politických neziskovek" často vystupují vedle komunistů poslanci opozičního hnutí SPD Tomia Okamury.

Sankce za prohřešky proti zákonu by ukládal stát podle rozpočtových pravidel. Předloha by ale zavedla i některé další pokuty za porušení některých povinností. Nejvyšší by mohla činit až deset milionů korun. Podle vládní legislativců by mohly být sankce i likvidační.

Předlohu posuzovalo v připomínkovém řízení 14 ministerstev a dalších úřadů. Vláda od nich dostala bez výjimky záporná stanoviska.

O návrhu zákona poslanců KSČM, kteří menšinovou vládu ANO a ČSSD ve Sněmovně tolerují, budou rozhodovat zákonodárci. Není však jisté, zda dolní komora stihne návrh projednat do konce volebního období.

Související

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Více souvisejících

Vláda ČR Tomio Okamura neziskovky zákony Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 45 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy