Zeman a Benešová se sešli na Hradě. Může za to vývoj v kauze Čapí hnízdo?

Prezident Miloš Zeman se dnes setkal s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO). Na webu Hradu to uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Dodal, že schůzka se uskutečnila na žádost Benešové. Setkání bylo podle mluvčího dohodnuté dlouho dopředu, a "nebylo tedy vyvoláno aktuálním děním".

Benešová, která byla Zemanovou poradkyní pro justici, se vrátila do čela ministerstva spravedlnosti letos na jaře, když její předchůdce Jan Kněžínek (za ANO) oznámil svůj úmysl odejít z vlády Andreje Babiše (ANO). Stalo se tak krátce poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapího hnízda, v níž čelí stíhání premiér Andrej Babiš a někteří jeho rodinní příslušníci.

Nástup Benešové vyvolal sérii protestů za nezávislost justice. Advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně se v souvislosti s kauzou Čapího hnízda opakovaně vyjádřila v tom smyslu, že v Česku lze vést trestní stíhání na objednávku. Tento názor dříve předestřela i prezidentovi. Babiš dlouhodobě tvrdí, že jeho stíhání je účelovou kampaní.

Pražské městské státní zastupitelství dnes oznámilo, že dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil na kauzu Čapího hnízda právní názor. Podle Deníku N chce trestní stíhání premiéra i ostatních obviněných zastavit. Zákonnost a důvodnost Šarochova rozhodnutí nyní posuzuje jeho nadřízený.

Zeman dnes Babišovi telefonicky popřál k jeho 65. narozeninám a také k zastavení trestního stíhání, ačkoliv rozhodnutí o zastavení stíhání ještě nebylo vydáno.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Marie Benešová Ministerstvo spravedlnosti

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy