Zeman může jmenovat Fialu premiérem až za několik týdnů

Prezident Miloš Zeman by mohl v řádu týdnů jmenovat premiérem Petra Fialu (ODS), řekl dnes novinářům vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. Jmenování by se konalo v Lánech, vyžaduje ale to, aby byl prezident propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Mynář nechal připravit rozhodnutí prezidenta o přijetí demise, kterou dnes v návaznosti na konec ustavující schůze Sněmovny schválil kabinet ANO a ČSSD.

Zeman je v ÚVN měsíc, 4. listopadu byl přeložen z jednotky intenzivní péče, od pondělí by měl být na běžném oddělení, což mu umožní také přijímat návštěvy. "Pan prezident chce rozhovor s panem Fialou, rád by se scházel i s adepty na ministry," řekl novinářům Mynář poté, co vypovídal na policii k okolnostem Zemanovy hospitalizace. Bude na další domluvě, kdy se schůzky uskuteční, doplnil.

Prezident v úterý pověřil Fialu jednáním o sestavení vlády, koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN den předtím podepsaly koaliční dohodu. Jmenovat Fialu by mohl Zeman podle Mynáře v řádu týdnů. "Budu-li optimistou, tak krátkých týdnů, bude-li povolen přesun do Lán, pak už nic nebrání tomu, aby osobně jmenoval pana premiéra," uvedl.

Kabinet ANO a ČSSD dnes podal demisi, Zeman by ji mohl přijmout ještě dnes. "Mohu potvrdit, že do kanceláře byla doručena demise. Já jsem nechal připravit rozhodnutí prezidenta republiky, které mně předtím avizoval, a pokud ho pan prezident dneska v odpoledních hodinách podepíše, tak bude další ústavní krok, to znamená vládnutí vlády pana premiéra Babiše v demisi," řekl Mynář.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 26 minutami

Aktualizováno před 35 minutami

před 59 minutami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy