Zeman pogratuloval velvyslancům v Praze za to, že jsou v nejhezčím městě světa

Prezident Miloš Zeman na dnešní schůzce se zahraničními velvyslanci pogratuloval diplomatům, že byli vysláni do úspěšné země a nejkrásnějšího města na světě.

Na tradiční akci v předvečer státního svátku 28. října, tak přivítal diplomaty téměř identickým projevem, jaký přednesl před rokem. Setkání s lídry diplomatických misí se zúčastnila i Zemanova manželka Ivana.

Zeman dnes v projevu v úvodní veřejné části schůzky v Rothmayerově sálu Pražského hradu stejně jako před rokem vyzdvihl kvality Česka. "Vítejte v úspěšné zemi, zemi, která má nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii, má stabilní ekonomický růst a nadto je zemí, která je velmi bezpečná," uvedl.

Prezident chválil i krásy Česka. "Když se scházím s novými velvyslanci, musejí přijmout fakt, že Praha je nejkrásnější město na světě. Bývají trochu nervózní, protože si myslí, že jejich hlavní města jsou taky krásná, ale protože jsou velvyslanci v Praze, tak souhlasí. Musí souhlasit. Žijeme v demokracii, ale demokracie má jistá omezení, jak víte," žertoval.

Apoštolský nuncius Charles Daniel Balvo, který mluvil za diplomaty, poděkoval Zemanovi za milé přivítání a slova. "Pro mnohé z nás, včetně mě, je to první příležitost účastnit se tohoto každoročního setkání," řekl. Zmínil svou víkendovou procházku po pražské Letné a Petříně, kdy se mohl přesvědčit, že prezidentovy názory na krásy Prahy sdílejí lidé z celého světa.

Balvo se v projevu zastavil u skleněné mozaiky na katedrále sv. Víta. "Nesoustředím se ani na zobrazený výjev, ale uměleckou kvalitu jednotlivých částí různých velikostí a barev, které tvoří harmonický celek. Každý dílek má své místo a když chybí, dílo není dokonalé," uvedl. Stejný harmonický celek podle něj tvoří lidé po celém světě, které zastupovali na Hradě diplomaté. "Přejeme vám, aby lidé této země, kteří jsou součástí toho zázračného celku, žili v míru a blahobytu," uzavřel.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Praha velvyslanectví

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy