Zeman popřál německému prezidentovi Steinmeierovi k dnešnímu znovuzvolení

Český prezident Miloš Zeman popřál německému prezidentovi Franku-Walteru Steinmeierovi k dnešnímu znovuzvolení. V dopisu zveřejněném na webových stránkách Pražského hradu označil vztahy mezi Českem a Německem za nejlepší v historii. Steinmeiera dnes podle očekávání do druhého funkčního období převážně reprezentativní funkce jasnou většinou hlasů zvolilo Spolkové shromáždění.

Zeman má se Steinmeierem přátelské vztahy, na které odkázal i v dnešním dopise. "Velmi se těším na naše setkání ještě během mého mandátu, abych Ti mohl pogratulovat osobně," napsal. Zemanův mandát skončí příští rok v březnu. Znovuzvolení a veřejná Steinmeierova popularita jsou podle české hlavy státu jasným důkazem skvělé reprezentace země. "Spolková republika může být právem hrdá na svého prezidenta a mně je ctí, že Tě, milý Franku-Waltře, mohu nazývat svým osobním přítelem," uvedl.

Připomněl opakované návštěvy včetně loňské, kdy Steinmeier uctil památku československých výsadkářů, kteří padli v boji s nacisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Národní památník hrdinů heydrichiády navštívil jako první německý prezident. "Oba se shodneme, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou nejlepší v historii. Je tomu tak i díky silným historickým gestům, mezi které určitě patří i Tvá srpnová návštěva krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje," dodal Zeman.

Taková gesta podle Zemana píšou historii a přesahují politiky v čele svých států. "Velmi si vážím vysoké úrovně spolupráce mezi našimi zeměmi, a to nejen v ekonomické a politické oblasti, ale také mezi příhraničními regiony, v otázce výměny studentů nebo v běžných mezilidských kontaktech," dodal Zeman. Důležitost vzájemné spolupráce podle něj zdůraznila i covidová pandemie.

Prezident republiky gratuloval německému prezidentovi

Vážený pane prezidente, milý Franku,  dovol mi, abych Ti co nejsrdečněji poblahopřál k opětovnému zvolení prezidentem Spolkové republiky Německo. Tvé znovuzvolení a veřejná popularita je jasným důkazem skvělé reprezentace země. Spolková republika může být právem hrdá na svého prezidenta a mně je ctí, že Tě, milý Franku-Waltře, mohu nazývat svým osobním přítelem. Velmi rád vzpomínám na naše opakovaná setkání, zejména pak na Tvoji poslední návštěvu Prahy v srpnu loňského roku. Oba se shodneme, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou nejlepší v historii. Je tomu tak i díky silným historickým gestům, mezi které určitě patří i Tvá srpnová návštěva krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze. Výše uvedená gesta totiž píšou historií a přesahují nás jako politiky v čele svých států. Velmi si vážím vysoké úrovně spolupráce mezi našimi zeměmi, a to nejen v ekonomické a politické oblasti, ale také mezi příhraničními regiony, v otázce výměny studentů nebo v běžných mezilidských kontaktech. Pandemie koronaviru navíc jasně ukázala, jak je vzájemná spolupráce důležitá. Věřím, že to nejhorší již máme za sebou a postupně se začneme vracet k našemu dřívějšímu způsobu života. Milý Franku-Waltře, velmi se těším na naše setkání ještě během mého mandátu, abych Ti mohl pogratulovat osobně. Přijmi prosím ode mě závěrem ještě jednou upřímnou gratulaci a přání pevného zdraví a hodně úspěchů v Tvém soukromém i profesním životě. S úctou Miloš

Související

Frank-Walter Steinmeier

Steinmeier ocenil při návštěvě Pavla přátelské vztahy Česka a Německa, chtějí se scházet každý rok

Českou republiku a Německo pojí velmi blízké přátelství. V Berlíně to dnes po jednání s novým českým protějškem Petrem Pavlem prohlásil německý prezident Frank-Walter Steinmeier. Jejich dnešní rozhovor podle Steinmeiera ukázal, že vztahy mezi oběma zeměmi nejsou jen dvoustranné, ale spíše mnohostranné. Poukázal přitom na pevné zakotvení obou zemí v Evropské unii a Severoatlantické alianci. 

Více souvisejících

Frank-Walter Steinmeier Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy