Zeman: Trumpovo chování byla zbabělost, odchází s ostudou

Chování amerického prezidenta Donalda Trumpa v souvislosti s násilnostmi v budově amerického kongresu byla zbabělost odcházejícího politika. Řekl to prezident Miloš Zeman v dnešním rozhovoru pro server Blesk.cz.

Nevzpomíná si podle svých slov na jakéhkoli amerického prezidenta, který by odcházel s takovou ostudou. Na druhé straně se vyslovil proti cenzuře na internetu i proti zablokování Trumpova twitterového účtu.

Zeman poznamenal, že schopnost člověka je mimo jiné dána tím, že je schopen uznat porážku a porážkou se dokáže poučit. "Donald Trump neuznal porážku, nepoučil se, ale co horšího - vyštval do akce před Kapitol a nakonec do Kapitolu tisíce lidí. Tím nepřímo způsobil smrt těch asi pěti lidí, což většinou byli jeho stoupenci," řekl Zeman. "Byla to prostě zbabělost odcházejícího politika," dodal.

Na druhé straně konstatoval, že Trump pomohl Izraeli, a připomněl, že on sám je velkým stoupencem této země.

Násilné protesty příznivců končícího prezidenta Trumpa, kteří ve středu na několik hodin obsadili budovu amerického Kongresu, již dříve označil například premiér Andrej Babiš (ANO) za bezprecedentní útok na demokracii. Dění v Kapitolu odsoudili i další čeští politici.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Donald Trump prezident čr Prezident USA USA (Spojené státy americké) Kongres USA Twitter

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy