Zeman už je fit? Z nemocnice odjel do Lán, kryli ho bodyguardi

Prezident Miloš Zeman dnes po čtyřech dnech opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) v pražských Střešovicích. Novinářům, kteří na něj na místě čekali, zamával. Doprovázela ho dcera Kateřina. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru uvedl, že prezident odpoledne zamíří do Lán a ve středu pak promluví ve Sněmovně ke státnímu rozpočtu.

Podle ÚVN byl dnes Zeman v dobré kondici, v nemocnici nepodstoupil žádný zákrok. Hrad již dříve sdělil, že prezident absolvoval takzvaný rekondiční pobyt.

"Péče byla zaměřena na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu. Absolvoval rehabilitační cvičení zaměřená na posílení pohybových stereotypů, byla mu aplikována intenzifikovaná výživa," uvedla na webu mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Ovčáček prezidentův pobyt v nemocnici zdůvodnil přípravou na státní svátek 28. října, při kterém chce být Zeman "absolutně fit".

Televize Prima a Nova uvedly, že při Zemanově dnešním odjezdu z nemocnice bránili přítomným kameramanům v práci zaměstnanci soukromé bezpečnostní agentury. Podle zpravodaje ČTK šlo zhruba o čtyři muže, kteří byli po celou dobu novinářům nablízku. V momentě, kdy Zeman vycházel z nemocnice, jim pak komplikovali natáčení a focení zvednutými čepicemi a polystyrenovými deskami. V areálu nemocnice jsou nápisy, které upozorňují na zákaz fotografování.

Prezident do nemocnice nastoupil ve čtvrtek. V televizi Barrandov řekl, že tak vyhověl přání svého ošetřujícího lékaře, ředitele nemocnice Miroslava Zavorala. "Není to nic vážného, je to záminka pro odpočinek," řekl Zeman. Ovčáček v týdnu uvedl, že prezidenta čekají rehabilitace a infuze, které mu při zářijové návštěvě nemocnice pomohly.

1/2 Teď asi překvapím. Chci poděkovat valné většině novinářů, protože nepodlehli lživým našeptávačům šířícím v těchto dnech vymyšlené historky o zdravotním stavu pana prezidenta. Dnes odpoledne pan prezident odjíždí do Lán, ve středu vystoupí ve Sněmovně ke státnímu rozpočtu.

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) October 20, 2019

Zemanova zdravotní dokumentace byla přísně střežena. Není kvůli tomu vedena elektronicky, ale pouze papírově. Vedení nemocnice navíc kontroluje i lékaře, kteří se ke složce dostanou.

Prezident Miloš Zeman v nemocnici pobýval na interním oddělení, k dispozici měl polovinu patra. Žádní jiní pacienti ale údajně kvůli tomu nemuseli být přemístěni. Zemana mohli navštěvovat pouze lékaři a rodina. Blesk.cz také uvedl, že Zeman měl pro sebe k dispozici kuřárnu, ostatní pacienti museli proto chodit kouřit až na patologii.

Zeman byl ve střešovické nemocnici už 24. září, u lékařů strávil několik hodin. Ovčáček tehdy návštěvu označil za pravidelnou lékařskou prohlídku. Zavoral, který vede právě interní kliniku, serveru SeznamZprávy po vyšetření řekl, že lékaři nenašli žádný zdravotní problém s výjimkou mírné známky dehydratace a "určité únavy". Zeman později řekl, že kvůli dehydrataci dostane několik infuzí, které mu dodají minerály.

Podle Pražského hradu prezident špatně chodí kvůli diabetické polyfunkční neuropatii. Na veřejnosti někdy působí unaveně. Problémy má také s nízkým tlakem a hůř slyší. Kvůli svému zdraví omezil kouření.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Ústřední vojenská nemocnice Praha Praha Poslanecká sněmovna Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy