Zeman v lednu vyznamená 29 osobností. Ocenění dostane Bohdalová, Kellner či Raška

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyznamenat 29 lidí, pět z nich ocenil Řádem bílého lva. Nejvyšší státní vyznamenání patří herečce Jiřině Bohdalové nebo kosmonautu a bývalému velvyslanci v Rusku Vladimíru Remkovi. Posmrtně stejné ocenění dostávají podnikatel a majitel skupiny PPF Petr Kellner, válečný československý pilot Alexander Hess a britský politik Alfred Duff Cooper, který rezignoval na protest proti podpisu mnichovské dohody.

Seznam vyznamenaných dnes zveřejnila Kancelář prezidenta republiky na svém webu, Zeman chce kvůli své nynější hospitalizaci řády a medaile osobně předat 1. ledna příštího roku. Ceremoniál se nekonal ani loni, a to kvůli pandemii koronaviru.

Prezident se rozhodl udělit také Řád Tomáše Garrigua Masaryka, obdrží ho zakladatel moderní československé epidemiologie Karel Raška, který se podílel na očkování proti pravým neštovicím a na vymýcení této nemoci. Medailí Za hrdinství Zeman vyznamenává českého velvyslance v Afghánistánu Jiřího Balouna a velitele jednotky Vojenské policie KAMBA v Afghánistánu Zdeňka Poula. Oba se v srpnu podíleli na evakuaci Čechů a afghánských spolupracovníků České republiky z Kábulu. Stejnou medailí oceňuje in memoriam štábní praporčici Michaelu Tichou, která loni v listopadu zemřela na zahraniční misi na Sinaji po pádu vrtulníku.

Dalších 20 vědců, umělců, podnikatelů nebo válečných veteránů získávámedaile Za zásluhy. Jsou mezi nimi třeba přední osobnost poválečné české historické vědy Robert Kvaček, který se zabývá dějinami 19. a 20. století, ekonom Michal Mejstřík, který na začátku letošní roku podlehl onemocnění covid-19, nebo archivář a historik Vojtěch Šustek, který se specializuje na novodobé české dějiny a dějiny odboje. Loni se Šustek postavil na stranu jedné z přeživších lidických žen, která byla po válce obviněna z udavačství.

Zeman se rozhodl ocenit také in memoriam bojovníka od Tobrúku a přístavu Dunkerque Jana Horala, účastníka Pražského povstání Emila Šneberga a Roberta Kleina, prvorepublikového sociálnědemokratického poslance a odboráře, který jako politický vězeň zemřel v koncentračním táboře Buchenwald.

Z oblasti sportu Zeman medaili předá nejúspěšnějšímu judistovu české historie Lukáši Krpálkovi a tenisovému manažerovi a podnikateli Miroslavu Černoškovi. Dalším vyznamenaným podnikatelem je Gevorg Avetisjan, zakladatel továrny na dorty Marlenka. Kulturu zastupují na počátku roku zesnulý filmový a televizní režisér František Filip, který stál například za seriály F. L. Věk, Chalupáři nebo Cirkus Humberto, in memoriam malíř Vladimír Komárek, textař, režisér a scenárista Pavel Žák a Karel Vágner, hudebník a hudební producent.

Na seznamu vyznamenaných jsou i přední český odborník na vinařství Miloš Michlovský, první velitel československého praporu mírových sil OSN v misi UNPROFOR na území bývalé Jugoslávie Karel Blahna, bývalý slovenský náčelník generálního štábu Milan Maxim, psychiatr a spisovatel Jan Cimický, starosta Školského spolku Komenský ve Vídni Karel Hanzl, předseda Národní rady osob se zdravotním postižním Václav Krása a právník, spisovatel, novinář a od roku 2018 člen Rady ČTK Pavel Foltán.

Související

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

Více souvisejících

Miloš Zeman státní vyznamenání

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy