Zeman vyhlásil termín letošních voleb na 23. a 24. září

Letošní volby do obecních zastupitelstev a do třetiny senátních obvodů se uskuteční v pátek 23. září a sobotu 24. září. Termín voleb vyhlásil prezident Miloš Zeman, informoval dnes Pražský hrad v tiskové zprávě. Mluvčí vlády Václav Smolka ČTK sdělil, že premiér Petr Fiala (ODS) termín bude kontrasignovat. Zeman měl podle zákonných pravidel na vyhlášení termínu čas do začátku prázdnin.

Předchozí senátní volby v 27 obvodech, kde se bude volit i letos, se v roce 2016 konaly 7. a 8. října. Obecní volby byly o dva roky později ve dnech 5. a 6. října. Prezident tak tentokrát nezvolil nejzazší možný termín pro konání voleb.

Strany i nezávislí kandidáti budou mít čas na sestavení a odevzdání obecních kandidátek do 19. července. Ve stejný den skončí také lhůta pro nominace na senátory. Případné druhé kolo se v příslušných senátních obvodech uskuteční 30. září a 1. října.

Termín voleb vyhlašuje prezident nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Volby do obecních zastupitelstev se musejí konat ve třicetidenní lhůtě končící dnem uplynutí volebního období místních zastupitelů. Stejná pravidla platí i pro senátní volby.

Většina z 27 senátorů, kterým letos končí funkční období, bude na podzim mandát obhajovat. Patří mezi ně všichni čtyři z pěti členů vedení horní komory včetně jejího předsedy Miloše Vystrčila (ODS). Místo v Senátu naopak uvolní například ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Nejvíce zastupitelských křesel v obcích, více než 44.000, získala v posledních volbách tradičně nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. Druhý nejvyšší počet mandátů dostala KDU-ČSL (3645) další byli Starostové a nezávislí (2601), ODS (2600), ČSSD (1955) a hnutí ANO (1684). Hnutí ANO zvítězilo v řadě velkých měst včetně Brna či Ostravy, v Praze ale skončilo ve velmi těsném pořadí páté.

Časné vyhlášení voleb prodlouží oficiální trvání volební kampaně. Ta podle předpisů začíná dnem, kdy je rozeslána částka Sbírky zákonů s příslušným rozhodnutím prezidenta. Kandidáti pak mají povinnost započítávat náklady na volební propagaci či si do pěti dnů zřídit volební účet. Kandidáti do Senátu se musí s kampaní vejít do částky dva miliony korun, respektive 2,5 milionu korun v případě účasti ve druhém kole. Na komunální volby se žádný limit nevztahuje.

Sněmovní volby na loňského 8. a 9. října vyhlásil Zeman již koncem prosince 2020. Rozhodnutí, které považovali někteří senátoři i politické strany za zásah do politické soutěže, však před Ústavním soudem obstálo. Samotné vyhlášení voleb, bez ohledu na okamžik, kdy k němu dojde, neporušuje základní ústavněprávní principy, stálo v usnesení soudu.

Čeští občané zamířili naposledy k urnám právě na podzim uplynulého roku, kdy vybírali nové poslance. V příštím roce čekají zemi prezidentské volby, při kterých lidé zvolí novou hlavu státu.

Související

Více souvisejících

Volby Komunální volby

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy