Sledovali jsme ŽIVĚ z volebních štábů: Jermanová propadla, jižní Morava skládá koalici bez ANO

Letošní krajské volby, které na rozdíl od těch předchozích doprovázela epidemie covid-19, přilákaly k volebním urnám 37,9 procenta oprávněných voličů. Vyhrálo hnutí ANO, a to v deseti regionech ze 13. Reálně ale hrozí, že hejtmanů získá podobně jako před čtyřmi lety mnohem méně. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Libereckém kraji stejně jako před čtyřmi lety Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů.

ON-LINE PŘENOS

23:59 - Vážení čtenáři, on-line přenos z druhého dne voleb končí. Češi dnes rozhodli jak o zastupitelích krajů, tak poslali své favority do druhého kola senátních voleb. Děkujeme vám za pozornost. 

23:55 - První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti nominovaní ČSSD, která obhajovala deset křesel, dokázali postoupit ve třech obvodech. Vyplývá to z výsledků hlasování, které dnes byly zveřejněny na volebním webu.

23:45 - Za kvalitní výsledek považuje zisk tří mandátů v zastupitelstvu Zlínského kraje lídr koaliční kandidátky Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých Jaromír Bernátek. Koalice ve volbách získala 5,99 procenta hlasů, do zastupitelstva se dostala jako poslední z osmého místa.

23:17 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Kladno postoupili advokátka Adéla Šípová (za Piráty) a někdejší středočeský hejtman a exministr zemědělství a dopravy Petr Bendl (ODS). Šípová získala 17,80 procenta hlasů, druhý Bendl dostal 14,10 procenta hlasů. 

22:58 - Nejvíce preferenčních hlasů mezi kandidáty v krajských volbách ve Středočeském kraji získal lídr kandidátky ODS Martin Kupka, a to 13.434. Vít Rakušan, dvojka na kandidátce STAN, dostal 12.243 preferenčních hlasů. Přeskočil tak i lídryni Petru Peckovou.

22:51 - Pokud by se výsledky nynějších krajských voleb převedly odhadem na volby do Sněmovny, znamenalo by to zásadní komplikaci pro nynější vládní koalici. Hnutí ANO by podle propočtu ČTK přišlo o 18 poslanců, ČSSD o dva, ale do Sněmovny by se nedostala KSČM, která vládu toleruje a podporuje řadu jejích návrhů. 

22:46 - I když sociální demokraté v Královéhradeckém kraji, ještě navíc v koalici se Zelenými pod značkou Spolu pro kraj, skončili v krajských volbách čtvrtí se ziskem čtyř mandátů, je to úspěch. Myslí si to předseda krajské ČSSD Jan Birke (ČSSD). 

22:40 - Zajímavé výsledky se urodily ve Středočeském kraji. V Průhonicích nedaleko Prahy, kde žije premiér Andrej Babiš (ANO), zvítězila v krajských volbách ODS se ziskem téměř 26 procent. V Benešově, kde bydlí současná hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), vyhráli Starostové a nezávislí. STAN o jediný hlas porazil Babišovo hnutí i v Olbramovicích, kde je farma Čapí hnízdo.

22:33 - Skokanem letošních krajských voleb jsou v Jihomoravském kraji Piráti. Dnes pro ně hlasovalo téměř o devět procent lidí více než před čtyřmi lety. Největší propad tu naopak postihl sociální demokraty. 

22:29 - Lídr středočeské kandidátky ODS Martin Kupka již podle informací redakce EuroZprávy.cz jedná se zástupci dalších zvolených subjektů o vzniku koalice. 

22:25 - Nejvíc hlasů v prvním kole senátních voleb dostal ze všech kandidátů Michael Žantovský (za TOP 09). V Praze 5 ho volilo 15.929 lidí. Naopak nejméně hlasů stačilo na postup do finále karvinskému senátorovi ČSSD Radku Sušilovi, a to 3335. 

22:19 - Hnutí STAN je podle lídra a krajského radního Petra Gazdíka s výsledkem krajských voleb ve Zlínském kraji spokojeno. Získalo šest mandátů jako při krajských volbách před čtyřmi lety.

22:13 - "Nebudu hledat žádné výmluvy, proč to nevyšlo. Lidi nás prostě nevolili," zhodnotil volební výsledek KSČM ve Zlínském kraji její lídr Ivan Mařák. Komunisté se do krajského zastupitelstva nedostali, získali pouze 4,04 procenta hlasů. 

22:07 - Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj zahájí jednání o vytvoření koalice v Olomouckém kraji s uskupením Piráti a STAN a také s ODS, tedy bez vítězného hnutí ANO. Na facebooku to oznámil lídr Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

22:00 - Podle jedničky kandidátky Olgy Sehnalové volební výsledek ČSSD ve Zlínském kraji odpovídá očekávání. Ve srovnání s rokem 2016 strana ztratila na šestém místě čtyři procenta hlasů, v zastupitelstvu přišla o dvě křesla, nyní bude mít čtyři.

21:55 - Tradičně nejméně lidí v pátek a dnes odvolilo do krajských voleb v Ústeckém kraji v tzv. sociálně vyloučených lokalitách. Místy volební účast klesla i pod pět procent. 

21:51 - ČSSD se poprvé v Karlovarském kraji nedostane do krajského zastupitelstva. V krajských volbách získala pouze 3,7 procent hlasů. Při posledních krajských volbách v roce 2016 přitom skončila druhá a získala osm mandátů v 45členném zastupitelstvu.

21:46 - Hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) propad komunistů o 9,56 procenta ve volbách v Ústeckém kraji překvapil. V čele kraje stál osm let, letos se rozhodl z osobních důvodů nekandidovat. 

21:40 - Voliči prahnou po změně, hodnotí výsledek krajských a senátních voleb pro EuroZprávy.cz předseda ODS Petr Fiala.

21:35 - Lumír Aschenbrenner (ODS), vítěz prvního kola senátních voleb v obvodu Plzeň-město, je rád, že do druhého kola postoupili dva kandidáti demokratických stran. On sám získal 34,93 procenta hlasů.

21:30 - Piráti a STAN, kteří podle propočtů skončili v krajských volbách v Plzeňském kraji na čtvrtém a třetím místě, se dohodli na společném povolebním postupu. Spojením tak vznikne zřejmě nejsilnější subjekt v novém zastupitelstvu.

21:26 - Předseda středočeské ČSSD Robin Povšík svolá krajskou konferenci a dá na ní svou funkci k dispozici. Chce tak reagovat na špatný výsledek ČSSD v krajských volbách. Sociální demokraté ve středních Čechách přišli o 11 mandátů a nedostali se do nového zastupitelstva. Podle Povšíka je potřeba znovu získat důvěru lidí.

21:25 - V Moravskoslezském kraji, kde ve volbách zvítězilo hnutí ANO se ziskem 30,24 procenta, by mohla vzniknout širší koalice. Není vyloučeno, že současnou koalici složenou z ANO, lidovců a ODS by mohli posílit ještě sociální demokraté. Zástupci těchto čtyř subjektů by se k jednání měli sejít v neděli dopoledne.

21:18 - Prezident Miloš Zeman telefonicky blahopřál premiérovi Andreji Babišovi (ANO) k vítězství jeho hnutí v krajských volbách. Na twitteru to uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

Prezident republiky ?? Miloš Zeman v sobotu dne 3. října 2020 telefonicky hovořil s předsedou vlády a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, aby mu blahopřál k vítězství v krajských volbách. pic.twitter.com/MGKkY3j6yh

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) October 3, 2020

21:15 - Zveřejnění výsledků krajských a senátních voleb dnes vázne podle údajů na volebním webu na zpracování hlasů od voličů, kteří jsou či byli v karanténě kvůli koronaviru. Například na Příbramsku kvůli tomu není zřejmé, zda do finále postoupí kandidát ODS, nebo ČSSD. Na konečné výsledky hlasování se kvůli tomu čekalo také na Českolipsku nebo Lounsku.

21:11 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Zlín postoupili dosavadní senátor Tomáš Goláň (SEN 21) a Pavel Stodůlka (NEZÁVISLÍ). Goláň získal 32,53 procenta hlasů, druhý Stodůlka dostal 23,90 procenta hlasů. 

20:49 - V Karlovarském kraji by mohla vzniknout i koalice bez vítězného ANO. Musely by se ale spojit téměř všechny liberální strany, které se do zastupitelstva dostaly.

20:43 - Hejtman Zlínského kraje a lídr lidovců Jiří Čunek dnes po těsné porážce hnutím ANO přiznal, že je s výsledkem krajských voleb velmi nespokojen. "Mysleli jsme, že vyhrajeme, ale je vidět, že ANO táhne. Byli jsme horší, to se nedá nic dělat," řekl novinářům.

20:25 - Koalice Pro TOP Vysočinu, kterou vedle TOP 09 tvoří také Klub angažovaných nestraníků a Koruna česká, bude možná požadovat přepočítání hlasů z krajských voleb. Lídr kandidátky Zdeněk Dvořák ČTK řekl, že koalici od vstupu do krajského zastupitelstva dělil jediný hlas.

20:13 - V Jihomoravském kraji se jedná o koalici KDU-ČSL, Pirátů, ODS s podporou Svobodných a STAN. Novinářům to dnes řekli zástupci všech čtyř možných koaličních partnerů. Strany by v případě vytvoření koalice obešly vítěze voleb, kterým se stalo hnutí ANO.

20:12 - Nejvíce preferenčních hlasů v krajských volbách v Olomouckém kraji získal lídr Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, který jich obdržel 8129. 

20:05 - Předseda KSČM Vojtěch Filip označil volební výsledek strany v senátních a krajských volbách za velkou ztrátu. Komunisté získali zastupitele pouze ve čtyřech krajích, do druhého kola senátních voleb nepostoupil žádný z jejich kandidátů. Filip v České televizi řekl, že stranu nyní čeká nejkritičtější období.

19:51 - Dosavadní středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se těší na opoziční roli, ale je i připravena jednat s ostatními stranami o nové koalici. Zatím však podle ní hnutí ANO nikdo neoslovil. Důležité je pokračovat v rozdělané práci, řekla novinářům po sečtení volebních výsledků v krajských volbách. ANO ve středních Čechách skončilo na třetím místě za STAN a ODS.

19:47 - Předseda ČSSD Jan Hamáček je spokojený s kampaní, kterou před krajskými a senátními volbami pro sociální demokraty řídil někdejší hejtman a exministr zemědělství Michal Hašek. Na tiskové konferenci k výsledkům hlasování uvedli, že chtějí ve spolupráci pokračovat.

19:43 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Znojmo postoupili Tomáš Třetina (TOP 09) a Jan Grois (ČSSD jako nezávislý). Po sečtení 99,5 procenta hlasů má Třetina 30,3 procenta hlasů, Grois 25,7 procenta.

19:36 - Premiér Andrej Babiš považuje výsledek hnutí ANO, jehož je předsedou, ve volbách za skvělý. Poděkoval všem občanům, kteří i přes koronavirovou epidemii přišli k volbám. Kvůli mediální masáži a stálé kritice vlády měl z voleb obavy, jediným programem opozice je podle něj porazit Babiše ve sněmovních volbách příští rok. Předseda kabinetu též uvedl, že nehodlá zasahovat do vyjednávání o koalicích v jednotlivých krajích, je to podle něj na tamních organizacích. Výsledky senátních voleb příliš nesledoval.

19:26 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Hradec Králové dnes postoupili Jiří Mašek (ANO) a Jan Holásek (za HDK). Mašek získal 19,51 procenta hlasů, druhý Holásek dostal 16,91 procenta hlasů.

19:22 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Žďár nad Sázavou postoupili Josef Klement (za KDU-ČSL) a Michal Šmarda (ČSSD). Klement získal 31,01 procenta hlasů, druhý Šmarda dostal 25,28 procenta hlasů. 

19:20 - Koalice ve vedení Pardubického kraje by měla pokračovat na původním půdorysu. Volby vyhrálo ANO, strany koalice ale získaly více než 50 procent hlasů. ČTK to řekl lídr ODS a TOP 09 Michal Kortyš, dosavadní náměstek hejtmana. Kraj v končícím volebním období vedla koalice ve složení ČSSD, Koalice pro Pardubický kraj (KPK), ODS a STAN.

19:08 - Předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je s výsledky strany v krajských i senátních volbách spokojená. Podle ní strana zřejmě získá víc mandátů v krajských zastupitelstvech, než měla. Výsledky podle ní ukázaly, že volební koalice mají smysl.

19:05 - Nepatrně lepší zisk očekával ve volbách lídr jihočeského ANO František Konečný. Hnutí v regionu zvítězilo se ziskem 18 procent, ale jen o pár desetin porazilo druhou ODS. Konečný uvedl, že bude velmi složité vyjednávat o složení koalice.

18:59 - Komunisté poprvé od roku 2000, kdy vznikly kraje, vypadli z jihomoravského zastupitelstva. KSČM dalo svůj hlas 4,47 procenta voličů, nepřekročila tak pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do zastupitelstva. Dvojka na komunistické kandidátce Filip Zachariáš ČTK řekl, že volební výsledek je obrovské zklamání a že bude třeba stranu proměnit. Musí se například naučit oslovovat voliče přes sociální sítě, jako facebook, twitter či instagram.

18:52 - Zbyněk Linhart je třináctým senátorem zvoleným v prvním kole.

18:51 - Česká pirátská strana ve Středočeském kraji považuje čtvrté místo ve volbách za velký úspěch. Piráti chtějí být součástí vládnoucí koalice a mít svého zástupce v radě, řekl dnes ČTK lídr kandidátky Jiří Snížek. Volby v kraji vyhraje hnutí STAN, následovat zřejmě bude ODS a ANO.

18:49 - Pro středočeskou KSČM je výsledek voleb neúspěchem a zklamáním, odchodem z krajského zastupitelstva ale její práce nekončí. ČTK to dnes v reakci na výsledek krajských voleb řekl lídr středočeské kandidátky KSČM Zdeněk Štefek. Komunisté ve volbách ve středních Čechách přišli o všech osm mandátů.

18:41 - Dlouholetý starosta Kravař Vít Vomáčka (ODS) považuje postup do druhého kola senátních voleb na Českolipsku za velký úspěch. Míní, že v něm může uspět, i když v prvním za Jiřím Voseckým (STAN + Starostové pro Liberecký kraj) výrazně zaostal. Po sečtení bezmála 99 procent okrsků měl přes 15 procent hlasů. Jeho soupeř, který post senátora obhajuje, skoro dvakrát tolik.

18:34 - Podle libereckého hejtmana Martina Půty, který už potřetí dovedl Starosty v Libereckém kraji k vítězství, čeká kraj náročné období. Chce proto vytvořit silnou a stabilní koalici. Nejreálnější je pro něj spojení s Piráty a ODS. Jednání chce ale ještě dnes zahájit se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly, s výjimkou SPD. 

18:27 - Piráti podle předsedy strany Ivana Bartoše jednají o postu hejtmanky pro jedničku své kandidátky Hanu Hajnovou na Vysočině. Piráti jsou podle průběžných výsledků krajských voleb na Vysočině na druhém místě s více než 13 procenty hlasů, první je ANO s necelými 18,5 procenta hlasů. Bartoš doufá, že se v krajích podaří sestavit funkční koalice, i protože se regiony musí vyrovnávat s následky epidemie covidu-19, řekl novinářům.

18:24 - Výsledky krajských a senátních voleb podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka nepřekvapily a nedají se interpretovat jako prohra vlády. Novinářům v Lidovém domě řekl, že de facto kopírují průzkumy veřejného mínění. Vedení strany se vzdát nehodlá. ČSSD má podle Hamáčka po hlasování o novém složení krajských zastupitelstev šanci dostat se do rad ve třech krajích. 

18:15 - Poslanec Jiří Dolejš (KSČM) označil volební výsledek komunistů v krajských volbách za prohru. Podle něj navíc karanténa omezuje možnosti strany na výsledky reagovat. Na twitteru mluvil o potřebě najít cestu ze dna. Představitelé vedení strany se k výsledkům zatím nevyjádřili.

18:02 - "Mám radost, že jsme tak pokořili další metu," řekl na tiskové konferenci k výsledkům voleb předseda Pirátů Ivan Bartoš. Komentoval fakt, že strana splnila cíl a získala více než 100 mandátů v krajských zastupitelstvech.

17:59 - Kolem půl šesté večer přijel do sídla ODS i Martin Kupka, kandidát na hejtmana Středočeského kraje. Ještě před vstupem do budovy začal predikovat, co udělá v následujících hodinách. "Moje první kroky povedou za hnutím STAN, s nímž zahájíme jednání." Nevyloučil ani případné vyjednávání s hnutím ANO. "Ale, jak říkám, nejprve začnu jednat s hnutím STAN." Jak daleko či blízko je pro něj křeslo hejtmana, nechtěl říci. "Záležet bude nejen na jednáních, ale i na preferenčních hlasech," konstatoval Kupka. 

17:55 - Po sečtení 90 procent senátních okrsků dnes postupovali do finále kandidáti ANO a Starostů v deseti obvodech. Adepti STAN a SLK vítězili v osmi z 27 obvodů, zástupci ANO ve třech. Kandidáti ODS byli na prvních dvou postupových místech v devíti obvodech, z toho v pěti na prvním místě. Zástupci KDU-ČSL se prosadili v šesti obvodech, v polovině z nich vítězili.

17:51 - Po sečtení 90 procent hlasů vede v Jihomoravském kraji hnutí ANO. Má 20 procent. Lídr a hejtman Bohumil Šimek (ANO) z výsledků zklamaný není, dokázal by si ale představit i větší zisk, řekl novinářům.

17:45 - Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší dnes odpoledne ocenil výsledek hnutí ve Zlínském kraji, kde prozatím překročilo pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do zastupitelstva. Nechtěl však hodnotit celkové skóre, kterého Trikolóra v letošních krajských volbách dosáhla. Je to předčasné, řekl novinářům.

17:38 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 5 postoupili Michael Žantovský (za TOP 09) a senátor Václav Láska (SEN 21). Žantovský získal 39,63 procenta hlasů, druhý Láska dostal 37,44 procenta hlasů. 

17:35 - Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ocenil práci okrskových komisí, úřadů a dalších lidí, kteří se podíleli na organizaci a průběhu voleb. Novinářům dnes řekl, že ve složité situaci, kterou zapříčinila epidemie nemoci covid-19, se díky nim podařilo zvládnout krajské a senátní volby "na jedničku". Potěšila ho i vysoká účast.

17:32 - Ve volebním štábu jihočeské ODS panuje v podstatě vítězná nálada. Po sečtení 90 procent hlasů jsou občanští demokraté se ziskem 17 procent hlasů druzí za ANO, které má zatím necelých 19 procent. O koalici chce ODS diskutovat se všemi demokratickými stranami. Vyloučila KSČM a SPD, ty dosud ale nepřekonaly pětiprocentní hranici.

17:30 - Středočeská hejtmanka a lídryně krajské kandidátky ANO Jaroslava Pokorná Jermanová vpodvečer dorazila do krajského volebního štábu ANO, s novináři se nebavila. Ostatní zástupci ANO, radní Martin Herman a Robert Bezděk a hejtmančin náměstek pro finance Gabriel Kovács, nechtěli volební zisk ANO v kraji komentovat. Podle průběžných výsledků ANO náleží třetí místo za STAN a ODS.

17:20 - Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 1 postoupili Miroslava Němcová (ODS) a Václav Hampl (za KDU-ČSL). Němcová získala 48,56 procenta hlasů, druhý Hampl dostal 20,49 procenta hlasů.

17:08 - Po sečtení čtyř pětin okrsků vedlo hnutí ANO v letošních regionálních volbách opět v deseti krajích. Ve Středočeském kraji vedlo hnutí STAN, v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočeši, vyplývá z údajů na volebním serveru. V Libereckém kraji obhájí vítězství podle propočtu ČTK Starostové pro Liberecký kraj.

16:56 - Do sídla ODS dorazil šéf strany Petr Fiala. Zatím řekl, že je s průběžnými výsledky spokojen, ale na nějaké detailnější hodnocení je brzy. Naopak ocenil, jak si partaj vede v boji o Senát. 

16:55 - Dobrá nálada panuje v České pirátské straně. Ve štábu je i předseda Ivan Bartoš a 1. místopředsedkyně Olga Richterová.

16:49 - Po sečtení poloviny senátních okrsků dnes postupovali do finále kandidáti ANO a Starostů v deseti obvodech, přičemž adepti STAN a SLK vítězili v devíti z 27 obvodů, zatímco zástupci ANO pouze ve třech. Kandidáti ODS byli na prvních dvou postupových místech v osmi obvodech, zástupci KDU-ČSL v sedmi a ČSSD v šesti obvodech. Do finálového kola postupovali také tři kandidáti TOP 09 a dva adepti Pirátů.

16:33 - Ve volebním štábu ODS se prodlužuje čekání na šéfa strany Petra Fialu i kandidáta na středočeského hejtmana Martina Kupku. 

16:29 - "Je pro nás důležité, že jsme ukázali voličům, že jsme schopni spolupracovat," říká pro EuroZprávy.cz předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Do štábu už dorazil i místopředseda a senátor Tomáš Czernin.

16:26 - Předsevzetí Starostů a nezávislých (STAN) obhájit čtyři křesla v Senátu a další tři získat vypadá zatím realisticky. Plán hnutí mít zastupitele ve všech krajích se podle předběžných výsledků voleb také naplňuje. Novinářům to řekl šéf STAN Vít Rakušan. K tomu, aby podle něj opoziční strany začaly ve volbách vítězit, bude nutná jejich integrace.

16:24 - I po sečtení poloviny okrsků vedlo hnutí ANO v letošních regionálních volbách v deseti krajích. Ve Středočeském kraji nadále vedlo hnutí STAN, v Libereckém kraji Starostové pro Liberecký kraj a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočeši, vyplývá z údajů na volebním serveru.

16:22 - Ve volebním štábu je už Miloš Vystrčil. Řekl, že ODS věří v obhájení postu předsedy Senátu, ale vše bude záležet na domluvě jednotlivých klubů.

16:18 - Předseda Vojtěch Filip je rád, že se voliči nenechali odradit koronakrizí a přišli ke krajským a senátním volbám. Volební účast činila přes 35 procent hlasů. "To do krajských voleb už dlouhou dobu nebylo," řekl ČTK Filip.

16:05 - Přesně v 16 hodin dorazila do štábu TOP 09 předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. "Volební účast mě docela těší, je to nad očekávání," řekla při příchodu novinářům.

16:01 - Sledujeme i sčítání hlasů v senátních volbách.

15:50 - Jihomoravský hejtman a lídr hnutí ANO na jižní Moravě Bohumil Šimek by rád v letošních krajských volbách získal minimálně stejný výsledek jako před čtyřmi lety. Řekl to dnes ČTK po uzavření hlasovacích místností. ANO na jižní Moravě před čtyřmi lety vyhrálo se ziskem 20,84 procenta hlasů.

15:47 - Sociální demokraté budou pokládat za úspěch, když v krajských volbách v části regionů překonají dvouciferný výsledek. Novinářům to po příchodu do Lidového domu v Praze řekl vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček. Největší šanci dává krajům, kde měla sociální demokracie hejtmany doposud.

15:45 - Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) by považovalo za úspěch, kdyby ve volbách uspělo ve všech třinácti krajích. ČTK to dnes po uzavření volebních místností řekl místopředseda hnutí Radim Fiala. Dodal, že u senátních voleb, do kterých hnutí nasadilo 26 kandidátů, bude za úspěch považovat jakýkoliv postup do druhého kola. Členové vedení hnutí a kandidáti sledují výsledky voleb v Hotelu Duo na pražském Střížkově.

15:43 - Miroslava Němcová z ODS, která kandiduje do Senátu, přišla do štábu ODS mile zaskočena. S dosavadními 48 procenty má nakročeno do horní sněmovny a výrazně tak převyšuje dosavadního senátora Václava Hampla. "Vůbec jsem s takovým výsledkem nepočítala. Pokud se do Senátu dostanu, neuhnu od svého předvolebního programu ani o píď. I nadále budu hájit demokratické a svobodné hodnoty," uvedla stále ještě poslankyně parlamentu. Němcová ocenila férový dosavadní souboj mezi kandidáty. "Vše se neslo v klidném duchu a za to bych chtěla rivalům poděkovat, stejně jako voličů a pochopitelně i své rodině. Bez zázemí v soukromí totiž ničeho nedosáhnete." 

15:39 - Zástupci středočeské organizace ANO se dnes odpoledne scházejí ke společnému sledování volebních výsledků v restauraci Zubajda na pražském Smíchově. Krajský radní pro dopravu František Petrtýl při příchodu novinářům řekl, že věří v obhájení výsledku, kterého hnutí v regionu dosáhlo před čtyřmi lety, kdy získalo 20,76 procenta hlasů. Novináři mezi politiky ANO nemají přístup a mají vyhrazené oddělené prostory.

15:33 - I do volebního štábu lidovců se začali sjíždět čelní představitelé strany, včetně předsedy Mariana Jurečky.

 

15:25 - Krajské a senátní volby podle Dominika Feriho (TOP 09) ukážou, že Andrej Babiš není neporazitelný. "Ukáže se, že spolupracovat má smysl," řekl v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. 

15:07 - Mezi novináře přišel do štábu ODS tiskový mluvčí Václav Smolka, jemuž se i přes respirátor rýsoval úsměv. "Nálada je výborná, bojovná, věříme si, musíme to urvat," řekl Smolka zpravodaji EuroZprávy.cz a upřesnil jízdní řád příjezdu představitelů strany. Jako první by měl dorazit v 15:30 Zbyněk Stanjura a kolem 16 hodiny šéf strany Petr Fiala, stávající předseda Senátu Miloš Vystrčil. Naopak podle původních prognóz by jako poslední měl dorazit kandidát na hejtmana Martin Kupka. 

14:55 - Do štábu TOP 09 dorazila první výrazná tvář, poslanec Dominik Feri. Před vstupem do budovy ODS v Truhlářské ulici se tísní hrozen fotografů, kameramanů a reportérů s mikrofony. Čekají na příjezd prvního představitele strany, kterým by měl být Martin Kupka. Vše bedlivě sleduje ochranka, která se snaží v koronavirové době dbát na dodržování dvoumetrového rozestupu. 

14:49 - Policie prošetřuje podnět na možné podezření na kupčení s hlasy v Bílině na Teplicku. Kromě úmrtí voliče v Lounech žádné jiné mimořádné události během voleb policie v Ústeckém kraji nezaznamenala. ČTK to dnes řekla mluvčí krajské policie Jana Slámová.

14:35 - "Téměř 2 600 interních a externích zaměstnanců našeho úřadu je připraveno na sobotní zpracování výsledků voleb do krajských zastupitelstev a jedné třetiny Senátu. Sčítání může vzhledem k aktuální epidemické situaci tentokrát trvat o něco déle," uvedl Český statistický úřad.

Všech 469 přebíracích míst ČSÚ je připraveno na zpracování volebních výsledků. #volby #volby2020 #čsú pic.twitter.com/blbHz20Hc6

— ČSÚ (@statistickyurad) October 3, 2020

14:32 - Na průběh voleb dohlíželi i policisté. Na twitteru uvedli, že kromě několika drobných incidentů se volební dny obešly bez větších problémů a narušení veřejného pořádku. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna Radiožurnálu řekl, že komise zaznamenaly pouze jeden případ, kdy si volička odmítla nasadit roušku. Komise přestupek zadokumentovala a předala správnímu úřadu. O který obvod šlo, Mlsna neuvedl.

14:26 - V hlavním volebním štábu ODS, který konzervativci rozvinuli v pražské Truhlářské ulici, zatím nikdo z představitelů není. Panuje zde ospalá atmosféra. Kolem 15. hodiny se očekává příjezd Martina Kupky, kandidáta na hejtmana Středočeského kraje, v 15:30 hodin má dorazit 1. místopředseda ODS a šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Příjezd předsedy strany Petra Fialy je naplánovaný na 16:00 hodinu. Oficiální tisková konference by se měla konat kolem 18:00 hodiny. 

14:24 - Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová do štábu dorazí po 15. hodině, dostavit se mají také kandidáti do Senátu Michael Žantovský a Miroslava Němcová, které TOP 09 podpořila.

14:17 - Momentka z volebního štábu KDU-ČSL.

14:11 - K celkovému vítězství mělo v krajských volbách podle průzkumů nejlépe nakročeno vládní hnutí ANO. Je ale pravděpodobné, že stejně jako v roce 2016 neobsadí všechna hejtmanská křesla. Předseda vlády a ANO Andrej Babiš počátkem září uvedl, že by považoval za úspěch, kdyby hnutí stejně jako před čtyřmi lety vyhrálo v devíti ze 13 krajů. Tehdy získalo 176 z 675 mandátů. Volební vítězství ale přetavilo jen v pět hejtmanských křesel.

14:08 - Ve volebním štábu TOP 09 zatím žádná napjatá atmosféra nepanuje. Politici na místo teprve přicházejí.

14:07 - Voličská účast zejména v krajských volbách bude letos asi vyšší než před čtyřmi lety. Tehdy přišlo hlasovat na 35 procent lidí, nyní je to kolem 40 procent, zjistila dnes ČTK od oslovených volebních komisařů. Nižší byla účast tradičně na severu Moravy a v západních a severozápadních Čechách. Naopak v Královéhradeckém a Zlínském kraji nebo na Vysočině přesáhla dvě pětiny. V hlavním městě, kde se konají ve třech obvodech jen senátní volby, byla účast zhruba třetinová.

14:00 - Volby jsou oficiálně ukončeny, náš živý přenos ale pokračuje. Začalo sčítání hlasů a reportéři serveru EuroZprávy.cz monitorují situaci v jednotlivých volebních štábech. 

13:56 - Politici, kteří neodvolili v pátek, hodili svůj hlas do urny dnes. Byl mezi nimi například předseda Senátu Miloš Vystrčil nebo ministr zdravotnictví Roman Prymula.

13:42 - Voličské seznamy na Vysočině byly správě upravené tak, aby nemohli jít znovu hlasovat ti, kteří volili z auta nebo do zvláštních přenosných uren kvůli karanténě. Při kontrole se na to zaměřil krajský úřad, žádné pochybení neobjevil. ČTK to dnes řekl David Marek z krajského úřadu.

13:09 - Přehled účasti u jednotlivých voleb.

//

12:38 - Volební účast se mnohdy v rámci jednotlivých krajů značně liší. V Plzeňském kraji se pohybuje podle oslovených volebních komisí kolem 20 až 35 procent. Vyskytují se ale výkyvy oběma směry. V šumavské Modravě, kde je tradičně velká volební účast, dosud hlasovalo přes 52 procent voličů, naopak ve Vsi Touškov na jižním Plzeňsku zatím jen 15,9 procenta.

12:07 - Volit do krajů a v některých částech Česka i do třetiny Senátu zatím přišlo kolem 30 procent oprávněných voličů, zjistila ČTK od členů volebních komisí. Účast je tak podobná jako při hlasování před čtyřmi lety. Mírně vyšší zájem mají lidé o volby do krajů než do horní komory parlamentu.

11:48 - Stejně jako v jiných obcích i v Lenoře na Prachaticku dnes lidé odevzdávali své hlasy do krajských voleb. Vypadalo to jako každý jiný den v Pošumaví, řada lidí si ale vzpomněla na první výročí od tragické události. Loni 3. října zde po výbuchu a požáru v bytovém domě jeden člověk zemřel a dalších devět bylo zraněno.

11:01 - Poslanec Pavel Kováčik (KSČM), který kandiduje na Znojemsku do Senátu, leží s těžkým úrazem v pražské nemocnici Na Bulovce. Podle informací Práva při práci na chalupě propadl střechou.

10:38 - Která strana bude mít předsedu Senátu po volbách v tomto a příštím týdnu? Podle současné hlavy horní komory Parlamentu Miloše Vystrčila (ODS) by po volbách mohl být z klubu ODS, Starostů a nezávislých nebo KDU-ČSL. 

10:10 - Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) také dnes apeloval na občany, aby neváhali vyrazit k volebním urnám a odevzdali svůj hlas. Čas mají do 14 hodin.

Poselství na víkend? ? pic.twitter.com/yYzCE9vFsK

— Roman Prymula (@profesorPrymula) October 3, 2020

9:33 - Optimistou ohledně volební účasti je europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který sedí v okrskové volební komisi v Žamberku. 

Vypadá to na historicky největší účast ve volbách - některé okrsky hlásí účast ve volbách 40 procent!

— Tomáš Zdechovský (@TomasZdechovsky) October 2, 2020

9:05 - V Ústeckém kraji drželi post hejtmana v posledních letech komunisté. Teplický primátor Hynek Hanza, který v čele města i v Senátu nahradil zesnulého Jaroslava Kuberu, volá po změně. Přečtěte si jeho rozhovor pro EuroZprávy.cz:

8:42 - Ačkoliv se očekávala nižší volební účast, obavy se zatím nevyplnily. Již včera přišlo odevzdat svůj hlas mezi 20 až 30 procenty voličů. Účast je tak zatím zhruba podobná jako před čtyřmi lety. Výrazně se ale liší v jednotlivých volebních okrscích.

8:27 - Krajské volby jsou považovány za test obliby stran a hnutí před sněmovními volbami v příštím roce. V senátních volbách o znovuzvolení největšího počtu senátorů usiluje ČSSD, které v případě neúspěchu hrozí zánik samostatné senátorské frakce.

8:08 - Úderem osmé hodiny se opět otevřely volební místnosti prakticky po celém Česku. Lidé dnes mohou volit do 14:00, pak začnou volební komisaři jejich hlasy sčítat a posílat ke zveřejnění na volebním serveru. Celkové výsledky senátních voleb a podstatné výsledky krajských voleb by mohly být známy v odpoledních hodinách.

8:00 - Vážení čtenáři, vítejte u online přenosu z druhého dne krajských a senátních voleb 2020. Pro nejnovější informace, prosíme, aktualizujte stránku.

Související

Více souvisejících

Volby krajské a senátní volby 2020 Volby krajské Senátní volby ODS KDU - ČSL Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 37 minutami

před 1 hodinou

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 1 hodinou

před 1 hodinou

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

V Česku padlo druhé pořadí Eurojackpotu. Sázející z Prahy vyhrál téměř 130 milionů korun

Čech vyhrál druhé pořadí evropské loterie Eurojackpot. Sázející z Prahy vsadil plný tiket náhodným tipem za 400 Kč včetně bonusové hry Extra 6. V pátém sloupci trefil všech 5 čísel z prvního osudí a také jedno ze dvou čísel z osudí druhého. Tím pádem v úterý 16. dubna 2024 vyhrál pohádkových 129 349 298 Kč. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy