Sledovali jsme ŽIVĚ: Debatou o programu skončil sjezd ČSSD

Po šestihodinové diskusi o programu skončil druhý a závěrečný den sjezdu vládní ČSSD. Znovuzvolený předseda sociální demokracie Jan Hamáček v závěru poděkoval delegátům za silný mandát pro nové vedení. ČSSD má podle něj nejlepší program, lidi i řešení a podaří se jí po podzimních volbách setrvat ve Sněmovně.

Hamáček v závěrečném slově opět ujistil straníky, že je po volbách do Sněmovny dostane. Poděkoval za silný mandát. "Máme ten nejlepší program, máme ty nejlepší lidi a máme to nejlepší řešení,“ tvrdí. Hamáčka a z větší části nové vedení zvolili delegáti v pátek, kteří dnes absolvovali dlouhou debatu o jednotlivých programových oblastech.

ČSSD bude prosazovat předvídatelné výživné, řekl předseda poslanců strany Jan Chvojka. "Každý, kdo se soudí o výživné, by měl vědět, kolik více méně dostane," zdůraznil. V oblasti spravedlnosti chce ČSSD také více využívat alternativní tresty či posílit prevenci kriminality. U exekucí apeloval někdejší senátor Jiří Dienstbier na to, aby u nich platila teritorialita bez výjimky. Věřitel by si také neměl vybírat exekutora a všechny exekuce za jedním dlužníkem by se měly spojovat do jedné, shrnul své návrhy.

"ČSSD by měla do budoucna podpořit přijetí eura, je to naše dlouhodobá priorita v oblasti evropské politiky," řekl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. Zastává názor, že instituce spojené se zahraniční politikou a obchodem by měly spadat pod jednu střechu. Statutární místopředseda strany Roman Onderka se vyslovil pro progresivní zdanění. "Všechny vyspělé země na světě mají progresivní zdanění," tvrdí. ČSSD podle něj musí být odvážná a občanům říct, že na dluzích a novém daňovém systému se mají nejvíc podílet nejbohatší.

"Bavíme se také o tom, aby byla spravedlivá daň z prodeje nemovitostí," řekl poslanec Petr Dolínek. Chce se například vrátit k sedmiprocentní sazbě digitální dani, zatímco podle dosavadní koaliční dohody by měla být pětiprocentní. Někdejší statutární místopředseda strany Michal Hašek řekl, že vlády na Západě opustily politiku rozpočtových škrtů a že zájmem státu je proinvestovat se z krize. Česká národní banka má obrovské zásoby peněz a mohla by si bez problémů dovolit rozvinout praxi kvantitativního uvolňování, míní.

Bývalá ministryně školství Kateřina Valachová v debatě o školství řekla, že poslední rok s covidem-19 oblast mimořádně zasáhl. "Nelze popírat dopady na vědomosti, znalosti a psychiku dětí," konstatovala. Ministr kultury Lubomír Zaorálek vybízel mimo jiné, aby se podařilo udržet kulturní střediska v malých obcích. "Rozhodují o tom, aby byla ta místa přitažlivá pro lidi," uvedl. Kultura nesmí být jen pro elity, ale co nejpřístupnější všem, dodal.

V debatě o zemědělství poukázal ministr zemědělství Miroslav Toman na to, že vláda prosadila omezení maximální výměry jedné pěstované plodiny na 30 hektarů. Už během jednoho až dvou let bude podle něj vidět, jak se mění krajina, například v důsledku budování přerušovacích pásů.

Předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý poznamenal, že podle jeho názoru se spolupráce se Stranou zelených spíše oddálila, takže environmentální témata bude muset ČSSD zpracovávat sama. Jako jeden z méně aktuálních cílů uvedl rozvoj venkovských oblastí jako míst pro život, a nikoli pro víkendovou rekreaci. Stejně jako Toman zdůrazňoval nutnost zadržování vody v krajině například pomocí zasakování.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy