Zvýšení letošního schodku státního rozpočtu je podle Fialy opodstatněné

Premiér Petr Fiala (ODS) pokládá za opodstatněné zvýšení schodku letošního státního rozpočtu. Novinářům to řekl při dnešní návštěvě ministerstva vnitra. O rozpočtu bude odpoledne jednat Sněmovna. Schválený schodek by se mohl proti původnímu návrhu vlády zvýšit o dalších 45 miliard korun na celkových 375 miliard korun. Podle Fialy jsou důvodem schodku důsledky války na Ukrajině, kabinet zároveň nechce vydat ani korunu zbytečně.

Vláda původně navrhla zvýšení schodku o 50 miliard korun z 280 na 330 miliard. Koaliční politici však poté přišli s dalšími návrhy, které můžou v případě schválení navýšit schodek až na 375 miliard korun. "Je to opodstatněné, snad každý vidí, jakým problémům čelíme," uvedl Fiala. Za hlavní důvod považuje důsledky ruské agrese na Ukrajině.

Z deficitu podle svých slov nemá žádnou radost. Připomněl, že předchozí vláda ANO a ČSSD před rokem navrhovala na rok 2020 deficit 376,6 miliardy korun, který přitom s letošním děním na Ukrajině a následnou energetickou krizí nepočítal. "Musíme zvažovat na jedné straně rozpočtovou odpovědnost ve smyslu zadlužování ČR a budoucích generací, na druhé straně aktuální důsledky válečného konfliktu," uvedl Fiala.

Vláda podle něj musí pomoci lidem, firmám i veřejnému sektoru například s cenami energií. Na jednáních kabinetu se diskutuje o každé miliardě důkladně a důsledně, doplnil premiér. "Abychom nevydali ani korunu, kterou nemusíme," uvedl. Nynější situace je podle něj v Evropě i ČR bezprecedentní a nese s sebou nároky na rozpočet.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman chtěl po Fialovi abolice, potvrzují odtajněné dokumenty

Bývalý prezident Miloš Zeman chtěl ve funkci zastavit stíhání i v případech úniku informací Bezpečnostní informační služby (BIS) a skartace zprávy o explozích ve Vrběticích. Zjistil to server iRozhlas.cz, který získal dosud utajenou korespondenci. Zemanovi ale zřejmě šlo především o beztrestnost kancléře Vratislava Mynáře.

včera

včera

včera

Fico je doma, potvrdila banskobystrická nemocnice

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) nakonec ve čtvrtek nezamířil z Banské Bystrici do jiné nemocnice. Fico je od včerejšího dne v domácí péči, informovala v pátek Rooseveltova nemocnice, kde byl politik hospitalizován od atentátu, k němuž došlo předminulý týden. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy