Šikanovaná učitelka se s kluky usmířila, brání se ředitel. Odstoupit nehodlá

Praha - Vedení Střední průmyslové školy Na Třebešíně znovu zopakovalo, že se v případě šikany učitelky Ludmily V (55), která na začátku února zemřela, nedopustilo žádného pochybení. Ředitel František Bártl na tiskové konferenci na pražském magistrátu dokonce prohlásil, že se šikanovaná učitelka s trojicí výtržníků usmířila a dostala od nich květiny.

"To, že nehodlám rezignovat, není ani zpupnost, ani nedostatek pokory a sebereflexe. Pokud se prokáže pochybení na mé straně, vyvodím z toho důsledky. Ale neudělám z toho precedens pro výtečníky po všech koutech republiky," prohlásil na dnešní tiskové konferenci. Pokud by funkci opustil, ukázal by tím žákům cestu k odstranění ředitele.

Ředitelka magistrátního odboru školství a mládeže připomněla, že Bártl je ředitelem této školy od roku 2006 a až do minulého týdne na tuto školu ani na něj nepřišla žádná závažná stížnost.

Vedení školy znovu odmítlo příčinnou souvislost mezi šikanou a úmrtím učitelky. O jejích zdravotních problémech prý vedení školy nevědělo. Když loni v únoru pětapadesátiletá pedagožka nastupovala, absolvovala úspěšně prohlídku u lékaře. Ani pak prý vedení ani nikdo z ostatních pedagogů žádné problémy nezpozorovali.

Ředitel trval také na tom, že podmínečné vyloučení a trojka z chování byly přiměřeným trestem pro tři agresory na základě videí, které škola od žáků v lednu dostala.

Zástupkyně ředitele školy Taťjana Kubíková nechápe, proč někdo ze studentů předal videa se závažnějšími projevy šikany médiím. "U nás je celá řada opatření, která by mu umožnila, aby to předal nám. Máme schránku, kde to může vložit anonymně," uvedla. Šikana podle ní v nějaké podobě existuje na každé škole. "My jsme ji vždy řešili bezodkladně a v zárodku," řekla.

Ředitel Bártl i zpětně trvá na tom, že postup školy byl správný. "Necítím žádné pochybení. Myslím, že jsme udělali všechno, co bylo v našich silách, a že jsme to udělali správně," prohlásil.

Kvůli událostem v této střední škole se ministryně školství Kateřina Valachová hodlá sejít se zřizovatelem. Schůzka by se měla uskutečnit v pátek.

Související

Více souvisejících

šikana škola ministerstvo školství

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy