Dobešova ostuda. Jeho diplomová práce je neobhajitelná, míní experti

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) stále opakuje, že na vysokých školách mají studovat jen kvalitní studenti, jen tak si univerzity udrží úroveň. Jeho vlastní diplomová práce má však podle odborníků velké mezery, informuje v úterním vydání deník MF DNES.

Diplomovou práci z psychologie Dobeš obhajoval v roce 1994 na brněnské univerzitě. Podle renomovaných expertů je však jeho diplomová práce natolik špatná, že si za ni vysokoškolský titul nezaslouží, dokonce ji označují za "karikaturu diplomové práce". Odborníci práci posuzovali na žádost MF DNES, aniž by věděli, že jde o dílo ministra školství. Jejich posudky proto tento fakt nemohl ovlivnit.

"Práce, již jste mi předložili, neměla být vůbec připuštěná k obhajobě," tvrdí v MF DNES profesor Jan Keller z ostravské univerzity. Na stejném závěru se s ním shodlo dalších pět odborníků, včetně psychologů.

Dobeš výtky odmítá. Za svou prací si stojí. "Podařilo se mi obhájit význam alternativních trestů," vyzdvihuje ministr hlavní smysl textu. Expertům však vadí i plytké závěry práce, opisy přednášek nebo využívání dávno zastaralých výzkumů. To se týká třeba studie Johanna Langeho z roku 1929, jehož výzkum na dvojčatech inspiroval německé nacistické špičky při zdůvodnění rasistické ideologie, píše MF DNES.

Související

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Za exministra Dobeše stát zaplatí sto tisíc, Autoklub uspěl se žalobou

Praha - Ministerstvo školství se má omluvit Autoklubu ČR za poškození dobré pověsti a zaplatit mu 100.000 korun jako náhradu škody. Dnes o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud. Autoklub zažaloval ministerstvo a exministra Josefa Dobeše za oficiální vyjádření, podle nějž sdružení nakládá neprůhledně s financemi na motocyklový sport a nedostatečně pečuje o mladé talenty. Soud došel k závěru, že ačkoliv výroky učinil Dobeš, odpovědnost za ně nese stát.

Více souvisejících

Josef Dobeš

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy