Čeští právníci žádají o vysvětlení evropské směrnice o veřejných zakázkách

Brusel/Praha – Čeští právníci se obrátili na europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) s žádostí o pomoc kvůli nejasnému výkladu nové evropské směrnice pro zadávání veřejných zakázek.

„V České republice mají veřejnoprávní instituce možnost poskytovat svůj reklamní prostor ve vysílání jinému veřejnoprávnímu či státnímu subjektu a to tak, že není nutné využívat rozsáhlého tendru přes systém veřejných zakázek," vysvětluje europoslanec, který je členem kontrolního výboru Evropského parlamentu.

Ministerstva si evropskou směrnici vykládají po svém

Podle Tomáše Zdechovského je taková praxe ve všech zemích Evropské unie a proto nevidí důvod, proč by měly české instituce a státní podniky postupovat jinak. Podle názorů předních českých kanceláří totiž není nutné využívat rozsáhlého tendru na mediální prostor přes systém veřejných zakázek, což však někteří úředníci českých ministerstev popírají.

„Tato výjimka je podle právníků v souladu s legislativou Evropské unie, konkrétně nedávno vydanou směrnicí, která stanovuje pravidla vyhlašování veřejných zakázek. Její výklad však není podle některých úředníků jasný a do budoucna by mohl vést k problémům při kontrolách Evropské unie," vysvětlil europoslanec Tomáš Zdechovský důvody, proč se obrátil na Evropskou komisi se svým dotazem.

Související

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy