Žena uteče s dětmi a soudy nic nedělají, varuje europoslanec. Toto jsou strašné příklady

Praha - Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský se denně potýká s příběhy otců, kterým je znemožňováno potkávat vlastní děti. Příběhy jsou si prý často podobné: Matka si najde partnera a uteče od otce s dítětem. Otec chce se s dětmi stýkat, ale nemůže. Zdechovský varuje, že soudy v tomto případě jen nečinně přihlížejí k únosům dětí a zjevnému bezpráví.

Zdechovský na dvou případech ilustruje, jak mohou skončit soudní spory o dítě. Kromě jiného zainteresované osoby čekají dlouhé měsíce plné nejistoty, které je totálně vyčerpají po všech stránkách - psychicky, fyzicky a v neposlední řadě i finančně.

Matka psychopatka soudu nevadí

"První příběh mi poslal člověk, jehož exmanželka měla tajného přítele a jednoho dne prostě oznámila, že se stěhuje ke své matce na chalupu. Jeho nyní už exmanželka požádala rychle o rozvod a začala usilovat o svěření dcery do péče. Soud ale překvapivě vyhověl žádosti o střídavou péči. Zdálo se, že vše bude fungovat. Jenomže po deseti měsících matka poznala nového přítele a přestěhovala se o několik desítek kilometrů dále. Kvůli škole bylo vydáno předběžné opatření umožňující otci vídat dceru pouze na víkend a v rozsahu, který je mimo školní styk," popisuje europoslanec.

"Ve skutečnosti mu začalo být bráněno v tom, abych mohl své dítě i nadále vídat. Matka dosáhla svého, a to i navzdory nesouhlasu dítěte a to nebylo zdaleka vše. Ukázalo se, že její podlost nezná mezí. Křivě totiž obvinila bývalého manžela ze sexuálního zneužívání, kvůli čemuž bylo otci soudem úplně znemožněno dceru vídat. Přestože bylo prokázáno, že obvinění bylo lživé, na rozhodnutí o zákazu setkávat se s vlastním dítětem to nic nezměnilo," uvádí Zdechovský.

Matka utekla s dítětem na Slovensko

V dalším případu matka utekla s dítětem z České republiky na Slovensko. Dítě mělo být na základě rozhodnutí soudu vráceno do České republiky. Matka dítěte však rozhodnutí soudu ignorovala a u soudu se dokonce nechala slyšet, že bude respektovat pouze takový rozsudek, který jí bude vyhovovat.

"A tak se stalo, že nerespektovala předběžné opatření o předání dítěte otci a rozhodnutí o návratu dítěte zpět do Česka. Soud nakonec rozhodl, že otec smí vídat své dítě jednou za čtrnáct dní. Nedávno mohl tedy otec konečně vidět své dítě. Je ale naprosto nemožné pro normálního otce přesně dostát konečnému verdiktu, když oba rodiče od sebe dělí vzdálenost 500 kilometrů," poposije případ europoslanec.

"Proč soud přiřkl dítě matce, která doslova pohrdala soudem a nebyla ochotná podřídit se jeho rozhodnutím? Nevím, zda se mám smát či brečet nad tím, že zmíněné jednání bylo vyhodnoceno pouze jako „dočasné selhání matky" a dítě jí bylo svěřeno," uzavírá Zdechovský.

Podobných případů jsou desítky

Podobných případů jsou podle europoslance desítky, všechny ale mají jedno společné: Dítě je svěřeno často i výlučně do péče matky, a to i tehdy, když má otec zcela prokazatelně mnohem lepší předpoklady k výchově dítěte. 

"Ze své vlastní zkušenosti vím, že ženy jsou schopné stejně závažných a někdy i horších věcí než muži. S tím rozdílem, že ve srovnání s mužskými protějšky často užívají mnohem rafinovanější způsoby, což samozřejmě zvyšuje závažnost jejich jednání. Ten kdo někdy prožil stalking asi ví, o čem mluvím," uvádí europoslanec.

"Českým soudům tedy zjevně vůbec nevadí, že matka má sklony k psychopatii a vymýšlí proti svému bývalému partnerovi lživá obvinění, jak jsme se mohli přesvědčit v prvním případě. Anebo vůbec nerespektuje rozhodnutí soudu, tak jako tomu bylo v případě druhém. Česko musí zkrátka ujít ještě veliký kus cesty, aby se stalo opravdovým právním státem. V současné době, kdy se nerespektují práva dětí na výchovu oběma rodiči, jím prostě není," uzavřel Zdechovský.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ženy soudy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy