Sedláček dostal medaili od Zemana, ze života má peklo. Co mu píšou lidé?

Praha - Státní vyznamenání režiséra Roberta Sedláčka vyvolalo mezi veřejností vlnu nevole. Část kritiky zdůrazňovala, že je na vyznamenání moc mladý, jiní tvrdí, že jeho tvorba si takové ocenění nezaslouží. Rozruch vzbudil o Sedláčkův oděv - tričko a sportovní bunda. I o tom promluvil v pořadu Interview ČT24.

"Tak ty sis tu bundu nechal jo?" ptal se Zeman prý Sedláčka při předávání. "Říkali mi, že to asi přežiješ," odvětil režisér. Zeman na něj ale prý byl i přes smích a přátelský přístup naštvaný.

"Mlčel jsem. Ta vzpomínka je taková zmatená, protože pan Forejt volal o víkendu v 11 dopoledne. Řekl jsem mu, že jsem mladý a za co. Odpověděl, že kromě toho, že navrhují občané, prezident má také vlastní názor, který se už od Václava Havla promítá do výběru státních ocenění," vzpomíná Sedláček na chvíli, kdy mu z Hradu zavolali s tím, že bude vyznamenán.

Ze svého ocenění prý radost neměl. "Jsem příliš dlouho syn české kotliny a českého národa. Věděl jsem naprosto přesně, co přijde, ale netušil jsem, že to bude tak silné," říká.

Zvykněte si, nebo mě odhoďte

Symbolické odmítání a vracení vyznamenání je podle něj pozérská akce. "Máte po šlechticku možnost to odmítnout, protože vám to takto potichu nabídnou," vysvětluje.

Sedláček svou volbu oděvu v novinách odůvodnil tím, že nemá rád ceremonie a chtěl obřad trochu znesvětit. Nyní tvrdí, že ač byla jeho slova citována správně, vznikla v jiné situaci. "Větu o znesvěcení jsem uvedl v rozhovoru, který se tvářil, že vznikl po ceremoniálu, ale vznikl už před ním," říká.

"Čekal jsem, že mě prohlásí za burana a hlupáka, ale ne, že to bude tak agresivní, že budu hromosvodem nějaké nenávisti. To je zážitek, se kterým se teprve srovnávám. Číst o sobě na sociálních sítích, že jsem prase, z..d, sr..ka, tlusťoch," vypráví Sedláček.

Za svým oděvem si stojí. "Tak chodím leta. Kdybych byl syn církve, nosím františkánskou kutnu. To je nejjednodušší, pohodlné a ti, co mě znají, vědí, že to není arogance, že je to prostě Sedláček. Tak si na to zvykněte nebo mě kopněte do zadku a odhoďte mě," dodává.

Související

František Čuba

Čuba byl pracovitý a zaměřený na výkon, vzpomíná režisér Sedláček

Jako na pracovitého a na výkon zaměřeného člověka, který byl současně loajální k lidem, kterým věřil, vzpomíná režisér a scenárista Robert Sedláček na někdejšího senátora a předsedu JZD Slušovice Františka Čubu. V roce 1999 o něm natočil dokument. Čuba v pátek zemřel, bylo mu 83 let. Podle Sedláčka jeho život charakterizuje věta: "Jak prokličkovat dobou, kterou jste si nevybrali, a současně uplatnit svůj talent".

Více souvisejících

Robert Sedláček Miloš Zeman 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 47 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy