Čuba byl pracovitý a zaměřený na výkon, vzpomíná režisér Sedláček

Jako na pracovitého a na výkon zaměřeného člověka, který byl současně loajální k lidem, kterým věřil, vzpomíná režisér a scenárista Robert Sedláček na někdejšího senátora a předsedu JZD Slušovice Františka Čubu. V roce 1999 o něm natočil dokument. Čuba v pátek zemřel, bylo mu 83 let. Podle Sedláčka jeho život charakterizuje věta: "Jak prokličkovat dobou, kterou jste si nevybrali, a současně uplatnit svůj talent".

Dokument s názvem František Čuba: Slušovický zázrak Sedláček natáčel rok a půl a navazování vztahu s jeho hlavním protagonistou mu prý trvalo strašně dlouho. "Zastihl jsem ho nikoli jako zapšklého, ale do sebe uzavřeného člověka, který už nechtěl s okolním světem mít nic společného," uvedl režisér. Zpráva o Čubově smrti ho proto "zasáhla překvapivě jako někoho blízkého".

Sedláčka na Čubovi zaujalo, že přestože zhruba 30 let vedl velký prosperující podnik, nikdy se neodstěhoval a zůstal ve svém domě se skleníkem, a že věděl, že úspěch není celoživotní a smířil se s tím.

Podle Sedláčka Čuba nedosáhl úspěchu se slušovickým agrokombinátem, v jehož čele stál mezi lety 1963 až 1990, úplatky, ale pracovitostí. Navíc se hlásil k baťovské tradici, lidem dal slušné výdělky a odpovědnost za odvedenou práci. Sám ale nebyl přehnaný intelektuál, nebyl ani sečtělý, kromě odborné literatury, byl jednostranně zaměřený na výkon a chtěl ukázat svému tátovi, že to umí, charakterizoval Čubu Sedláček.

Tehdejší režim si podle Sedláčka slušovický podnik "pěstoval podobně jako v kultuře Karla Gotta, protože on (podnik) mu to vracel, minimálně do státní pokladny". Sedláček ale míní, že Čuba měl tehdy své lidi na ústředním výboru komunistické strany, kteří ho kryli, protože tehdejší prezident Gustav Husák ho z nějakého důvodu nenáviděl. "Stejně jako měl (Čuba) mocné přátele, tak měl i mocné nepřátele," řekl Sedláček a doplnil, že pokud "Čuba chtěl dělat velký byznys, tak politikou se umazal".

Současně připomenul větu, kterou někdejší předseda tzv. slušovického zázraku pronesl v jeho natočeném rozhovoru: "Žil jsem v nějaké době a tu jsem vyplnil, jak nejlépe jsem mohl, nevím o nikom, komu bych ublížil, ale podnikat se nedá v rukavičkách.

"Nepochybuji, že kdyby si Čuba mohl vybrat, tak by dal přednost nějakému švédskému socialismu, protože levicově založený byl a patřil mezi podnikatele se sociálním cítěním. To vím stoprocentně," řekl Sedláček. V této souvislosti uvedl, že Čuba se nebál v osmašedesátém přijímat do družstva lidi, kteří byli na černé listině komunistů.

Čuba se stal předsedou slušovického družstva v sedmadvaceti letech. Za jeho vedení se zaostalé družstvo změnilo ve výrobní a obchodní gigant s miliardovými obraty. Čuba se neomezil jen na zemědělství, koncem 80. let to byla menšinová část produkce. Hlavní síly soustředil na přidruženou výrobu a slušovické družstvo se věnovalo i podnikání v zahraničí a obchodu. Koncem 80. let zaměstnávalo na 7000 lidí.

Související

Petr Rafaj

Babiš a Hamáček budou jednat se Zemanem, navrhnou odchod Rafaje z čela ÚOHS

S návrhem na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje dorazí v úterý za prezidentem Milošem Zemanem na zámek v Lánech premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Lídři koaličních stran se na postupu shodli koncem července, podle zákona o odvolání rozhoduje po návrhu vlády prezident.
Miloš Zeman na pohřbu Františka Čuby

Stovky lidí se rozloučily s Čubou, na pohřeb přijel i Zeman

Zhruba 200 lidí včetně prezidenta Miloše Zemana dnes přišlo ve Slušovicích na Zlínsku na pohřeb Františka Čuby, bývalého senátora za SPO a předsedy někdejšího známého JZD Slušovice fungujícího za minulého režimu. Čuba zemřel minulý pátek ve věku 83 let. Obřad se odehrává ve slušovickém kostelíku Narození sv. Jana Křtitele. Maličký kostel je plný, mnozí stojí i před ním a v okolí. Novináři dovnitř nebyli vpuštěni.

Více souvisejících

František Čuba Robert Sedláček

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy