Ovčáček je terčem posměchu. Schytal to i Kmoníček

Praha - K osobě prezidenta Miloše Zemana toho bylo v posledních týdnech vyřčeno mnoho. Stranou ostré kritiky ale nezůstal ani jeho tiskový mluvčí Jiří Ovčáček a ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Na toho se zaměřil spisovatel a publicista Ondřej Neff.

Neff se domnívá, že "zoufalé snahy hradního mluvčího Ovčáčka vyžehlit ostudy hlavy státu budí posměch." V posledních dnech se ale podle něj "veřejně předvedl" i ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček.

"To je bez veškeré pochyby seriózní a rozumný člověk a jeho doporučení, aby se prezident zamyslel nad svou komunikační strategií, bylo jistě dobře míněné, jakkoli lze pochybovat, že toto semínko dopadne na úrodnou půdu," píše na webu Neviditelný pes publicista pod přezdívkou Aston v článku nazvaném "Co nedokáže Ovčáček, zachrání Kmoníček".

Ve středu se Kmoníček vyslovil na ukrajinské téma, čímž podle Neffa zase vstoupil na území, kde Zeman dupal svými holínkami a nadělal tam paseku. "Kmoníček však dává všechno saturninovským způsobem na pravou míru," dodává.

Ředitel zahraničního odboru hájil Zemana, který podle něj od začátku říká ono slovo finlandizace a je buď ignorován, nebo napadán ze strany českých politických subjektů. Následně Kmoníček dodal, že Ukrajina musí v první řadě vybudovat základní demokratické státní struktury, aby byla něčím, co „nemá jenom demokratický název, ale také demokratický obsah", tedy aby fungovala jako stát, a ne jako dočasné volné sdružení oligarchů.

Neff ale upozorňuje, že vize Ukrajiny v dohlednu jako člena NATO nesmyslná a že není reálný ani její vstup do Evropské unie. Kmoníček to ale podle spisovatele vše formuloval velmi rozumně a dobře argumentoval.

"Ukrajina nemá zralé demokratické instituce. Těžko je – dodejme – může vybudovat teď, když je pod tlakem Rusy vyslaných zelených mužíčků, avšak nevybudovala je ani před tím, kdy zelení mužíčci nebyli na dovolené, ale sloužili ve svazku ruských ozbrojených sil," dodává.

Přesto nepopírá, že má Kmoníček pravdu, že Ukrajina nemá svoji státnost od 14. století a těžko čekat, že ji vypiluje k dokonalosti za 25 let. "Podstatné ale je jeho sdělení, že udržení územní celistvosti Ukrajiny je v zájmu všech zemí visegrádské čtyřky a že je žádoucí, aby se zvýšily kontakty čtyř zemí s Ukrajinou. Aniž tu představu konkretizoval. Podstatné je ale jeho podpoření územní integrity," poukazuje Neff.

V tom je podle něj skryto "jádro pudla." "Můžeme do nekonečna debatovat o oligarších a Majdanu a o tom a o onom, ale stabilita tohoto světa stojí na některých základních principech, a nedotknutelnost hranic k nim patří. Rusko tuto zásadu bez nejmenší pochyby porušilo. Podpora ukrajinské integrity je naprosto v intencích všeho, o co se demokratický svět snaží," píše spisovatel.

Připoomíná, že Kmoníček svoje teze zveřejnil v době, kdy byl prezident Zeman na Moravě. "Uvidíme, zdali tento pokus o uklidnění bouře profesně přežije. Z Hradu – mimořádně – zazněl střízlivý hlas rozumu. Možná to zaslouží příkladné potrestání," uzavřel Neff.

Související

Miloš Zeman

Zeman je magor, zrušme raději přímou volbu, vyzývá Ondřej Neff

Praha - Miloš Zeman opět rozvířil vody české politiky. Neuplyne týden, aby novináři nepsali podobnou větu. Naposledy se hlava státu zapojila hlavně do dvou kauz. Jeho výroky kolem novičoku měly mezinárodní přesah, jeho odmítání Miroslava Pocheho coby ministra zahraničí rozzlobilo hlavně ČSSD.

Více souvisejících

Ondřej Neff Jiří Ovčáček Hynek Kmoníček

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy