Národní galerie si chtěla přilepšit. Žádala od banky milionový dar pro ředitele

Praha - Národní galerie žádala od Komerční banky, aby víc než milion korun z několikamiliónového sponzorského daru sloužil jako příspěvek k platu ředitele NG Jiřího Fajta. Uvedla to Mladá fronta Dnes.

Ve sponzorské smlouvě, která byla mezi KB a galerií nakonec uzavřena, už podle MfD tato věc není. V konceptu smlouvy, který původně odešel z galerie do banky, ale podle listu zmíněný návrh byl. Deník píše, že má tento koncept odeslaný Komerční bance k dispozici.

Komerční banka se podle MF Dnes rozhodla věnovat peníze, které by měly pomoci například při přípravě výstavy díla Oskara Kokoschky na jaře příštího roku.

Deník píše, že v původním konceptu sponzorské spolupráce s bankou galerie navrhla, aby 3,2 miliónu korun z daru banky Národní galerii šly na podporu umění a částka 1,3 miliónu korun "účelově na 12 mimořádných měsíčních odměn, respektive na navýšení měsíčního platu, a to včetně nákladů na zdravotní a sociální pojištění, generálního ředitele Jiřího Fajta".

To podle deníku dělá po odečtení pojištění přilepšení 80 000 korun měsíčně na dobu jednoho roku k platu.

"Příspěvkové organizace můžou přijímat dary ve smyslu platné finanční legislativy, nicméně vámi dotazované řešení jejich využití považujeme za nestandardní," řekla podle deníku mluvčí ministerstva.

Související

Bydlení, ilustrační fotografie. Původní zpráva

Češi a bydlení? Naléhavá otázka. Vyhlídky na příští rok nejsou vůbec špatné

Není žádným tajemstvím, že v poslední době se pro Čechy stává otázka bydlení stále naléhavější. A to hlavně kvůli tomu, že patříme mezi ekonomiky Evropské unie, kde se lidé na pořízení vlastního bydlení nejen „nadřou“ nejvíce, ale samotné byty, jak se v poslední době začalo hodně říkat, jsou stejně dostupné jako za „komančů“. Veřejně dostupná data o tom, co si Češi myslí o „bytové otázce“, z nedávného průzkumu vypracovaného Sociologickým ústavem Akademie věd ČR potvrzují, že většina Čechů si přeje bydlet ve vlastní nemovitosti a nájemné podle nich není alternativou. 
Výpadek Komerční banky

Mimořádná zpráva K útokům na české banky se přihlásili proruští hackeři. Napadli i web pražské burzy

Pět velkých českých bank se dnes potýkalo s výpadky svých internetových služeb. Problémy na webu či na twitteru ohlásila hlásí Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Air Bank a Fio banka. Podle vyjádření jejich tiskových oddělení pro server EuroZprávy.cz se banky staly terčem takzvaných DDoS útoků. S podobnými problémy se v pondělí potýkala řada polských bank a úřadů, které se staly cílem proruské hackerské skupiny NoName057(16). Ta se posléze přihlásila i k útokům v Česku. Vláda ani Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost rozsáhlý kybernetický útok na přímé dotazy serveru EuroZprávy.cz nekomentovaly.

Více souvisejících

Komerční banka Národní galerie

Aktuálně se děje

včera

včera

Petr Pavel

Prezident Pavel se zranil na motorce. Je v nemocnici

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale bude nutné krátké pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Tuto informaci dnes večer zveřejnila prezidentská kancelář na sociální síti X. 

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Orbán: Maďarské tajné služby mají informace o atentátu na Fica

Maďarské tajné služby jsou v neustálém kontaktu se slovenskými tajnými službami, jakož i se službami jiných zemí, například v rámci sítě evropských zemí či členských zemí NATO. Maďarsko tak má informace o tom, co se stalo při atentátu na předsedu slovenské vlády Roberta Fica.

včera

Jiřina Ekrt Jirušková

Jak se chovají Češi na dovolené? Rádi si připlatí za luxusnější služby, říká manažerka cestovky

V posledních letech je vidět rostoucí zájem o nákup dovolených mezi seniory. Meziročně se zdvojnásobil počet lidí ve věku nad 70 let, kteří si objednali letní zájezd. Obecně pak platí, že v České republice roste zájem o dovolené a zájem nesnížily ani vyšší životní náklady. Loňské predikce ekonomů, kteří vyhrožovaly propadem zájmu o dovolené se nenaplnil, zájezdy se kupují vesele dál. Češi si naopak rádi připlatí za luxusnější dovolenkové zážitky, ať už jde o dopravu letadlem či all inclusive služby, říká v rozhovoru PR managerka Invia.cz Jiřina Ekrt Jirušková.

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Uznání Palestiny bude mít "vážné důsledky", varuje Izrael

Rozhodnutí vlád Irska, Norska a Španělska uznat palestinský stát bude mít "vážné důsledky" pro jejich vztahy s Izraelem. Po předvolání jejich velvyslanců to ve čtvrtek oznámilo izraelské ministerstvo zahraničních věcí, informuje agentura AP.

včera

včera

včera

včera

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

včera

včera

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

včera

včera

včera

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

včera

včera

Rusko zaútočilo na město Cherson. Ukrajina poslala rakety na Belgorod

Město Cherson na jihu Ukrajiny se ve čtvrtek ráno stalo terčem ruské palby. O incidentu informoval gubernátor Chersonské oblasti Roman Mročko. Ve zprávě na síti Telegram uvedl, že exploze byly slyšet v částech města poblíž řeky Dněpr.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy