Halík to schytal kvůli důchodcům. Pak přišli na řadu uprchlíci

Praha - Katolický kněz, teolog a sociolog Tomáš Halík by měl dát šanci žít důstojně našim důchodcům, nemocným a invalidům. Tvrdí to komunistický zastupitel města Náchod Pavel Janeček v reakci na Halíkovo vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce.

Janeček úvodem svého komentáře připomíná, že redakce německých novin Hamburger Morgenpost byla vypálena, protože otiskla satirické kresby proroka Mohameda z francouzského týdeníku Charlie Hebdo, jehož žurnalisty nemilosrdně pozabíjeli extremisté v Paříži. Nepříznivá situace nastala i v Bruselu, kde byla evakuována redakce deníku Le Soir kvůli anonymnímu telefonátu s pohrůžkou pumového atentátu.

„Po krvavých útocích v Paříži si neodpustím citovat výzvu církve veřejnosti, která se objevila v několika českých denících a podle mého názoru je zcela chybně uvedena. S trochou nadsázky by tohle určitě kdysi podepsal i Giordano Bruno, kterého římská inkvizice upálila," zamýšlí se Janeček.

Následně cituje cituje Halíkova slova ponesená v Otázkách Václava Moravce: „Je stále třeba trvat na základních principech otevřené společnosti. Především pak na svobodě projevu, na lidských právech, ale také na vzájemném respektu náboženství a kultur i na hledání cest společného soužití."

„Dále řekl, že Evropa má morální povinnost přijmout uprchlíky z Blízkého východu a Afriky i přes možná rizika. Česko by mělo co nejdříve jako symbolický krok přijmout zraněné syrské děti," připomíná Janeček, který s těmito výroky nesouhlasí.

„Já osobně nemohu obhajovat imigraci a dívat se na ni z výše uvedeného úhlu pohledu. Rozdíl v kultuře, mentalitě a problémy s asimilací jsou mezi jednotlivými národy natolik obrovské, že je těžké je jakkoliv překonat. Hodně jsem cestoval a v několika státech žil. Mými spolubydlícími byli muslimové, křesťané, buddhisté, hinduisté i bezvěrci. Někteří z nich byli dobří, někteří tolik ne, respektive hodně odlišní. Člověk by měl prostě žít tam, kde se narodil a vyrostl," tvrdí zastupitel.

„V první řadě by Tomáš Halík měl dát šanci žít důstojně našim důchodcům, nemocným a invalidům. Všichni zastánci jeho názorů, kteří podporovali rozvrácení Sýrie, by si měli vzít uprchlíky k sobě domů, samozřejmě včetně pana monsignora," uzavřel Janeček.

Související

Tomáš Halík

Halík promluvil o Schwarzenbergovi. Kníže podle něj ukázal důležitou věc

Za tři týdny od nadcházející soboty proběhne poslední rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel o uplynulém víkendu ve věku 85 let. Podrobnosti o smutečním obřadu prozradil kněz Tomáš Halík, podle jeho slov byl exministr zahraničí spojením noblesního, aristokratického a lidového člověka.

Více souvisejících

Tomáš Halík Pavel Janeček (KSČM)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy