Je Hitler gentleman? Zeman má prý vždy pravdu

Praha - "Hitler je gentleman." Tato slova přiřkl prezident Miloš Zeman novináři Ferdinandu Peroutkovi. Ačkoli podle mnohých historiků článek s těmito slovy Peroutka nikdy nevydal, jedno je jisté - prezident má prý vždy pravdu.

Tvrdí to komentátor Erik Best, který se odkazuje na slavný rozhovor z roku 1977, kdy řekl Richard Nixon Davidu Frostovi, že „Když to udělá prezident, není to nezákonné."

Nixon tím tehdy ospravedlňoval tím své rozhodnutí nařídit odposlechy, vloupání, skryté prohlídky, otevírání pošty a infiltrace zaměřené proti antiválečným skupinám a dalším. Následně vysvětlil Frostovi, proč je to v pořádku, za pomoci výroku Abrahama Lincolna: „Kroky, které by jinak byly protiústavní, se mohou stát zákonnými, pokud jsou podniknuty s cílem ochránit Ústavu a Stát."

Prakticky to znamená, že činnost sice mohla být nelegální, ale „jestliže ji nařídil prezident, stane se legální," řekl Nixon. Best sice upozorňuje, že český prezident nemá oprávnění jen tak si porušovat zákon, ale je na čase, aby Češi přijali, že i jejich hlava státu má jisté nazadatelné pravomoci.

"Ty lze nejlépe shrnout slovy: „Jestli to říká prezident, je to pravda." Jestli si Miloš Zeman pamatuje, jak před třiceti lety četl v Přítomnosti „Hitler je gentleman", tak takový článek přece existuje, sakra," píše na webu FS Final Word Best.

"Musí se najít, i kdyby to znamenalo zvrátit běh času a vytisknout ho," dodává se sarkasmem.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Erik Best (americký novinář)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy