Jak silná je pátá kolona Ruska? Uvidí se, až americká armáda pojede po D1, rozjel se publicista

Praha - Publicista a spisovatel Ondřej Neff se ve svém komentáři zaměřil na americkou vojenskou kolonu, která na přelomu března a dubna projede Českem. Při této příležitosti nezapomněl zmínit ani pátou kolonu Ruska.

"Američané se netají tím, že jde o součást silové hry s Ruskem, a transport přichází do doby, kdy Rusové osazují zabraný Krym atomovými nosiči," píše úvodem svého zamyšlení Neff na webu Neviditelný pes.

Podotýká ale, že v Česku jsme už viděli méně nápadné popudy ke zviditelnění, než je kolona transportérů a tanků. "Kdyby byly normální poměry, nestalo by se nic. Jsme součástí NATO, naši vojáci společně cvičí spolu se spojeneckými vojáky, a tak tedy na transportu spojenců není naprosto nic výjimečného," dodal.

Poměry ale podle něj normální nejsou. "Žijeme v zemi, jejíž prezident se těší, jak bude vedle severokorejského vraha Kima mávat z tribuny vojákům armády, která pomáhá vraždit na Ukrajině. A tento člověk, zvolený většinou voličstva, má nemalou podporu," posteskl si Neff.

"Nemalou, to je ale pitomé slovo. Ono se uvidí, jaká ta podpora bude, až ty tanky pojedou po D1," dodal posměšně.

Připouští ale, že se to možná vůbec neprojeví, protože na události nahlížíme brýlemi médií, o jejichž objektivitě je třeba silně pochybovat.

"Bude to hlavně zkouška, jak silná ta pátá kolona Ruska u nás je. Kde všude sedí, kromě Hradu," uzavřel.

Související

Miloš Zeman

Zeman je magor, zrušme raději přímou volbu, vyzývá Ondřej Neff

Praha - Miloš Zeman opět rozvířil vody české politiky. Neuplyne týden, aby novináři nepsali podobnou větu. Naposledy se hlava státu zapojila hlavně do dvou kauz. Jeho výroky kolem novičoku měly mezinárodní přesah, jeho odmítání Miroslava Pocheho coby ministra zahraničí rozzlobilo hlavně ČSSD.

Více souvisejících

Ondřej Neff Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy