Podpořil jsem konvoj, kde je ku*va pozvání do Bílého domu, myslí si prý Zeman

Praha - Průjezd amerických vojenských jednotek přes Českou republiku rozděluje společnost na ty, kteří konvoj vítají, a na ty, kteří proti němu chtějí protestovat a zásadně s ním nesouhlasí. S druhou skupinou nesouhlasí prezident Miloš Zeman, a novinář Erik Best proto provedl provedl krátkou sondu do jeho myšlení.

"Zatímco v posledních měsících bojuji proti antiruským bláznům, tak k tomu v poslední době přibyl boj proti antiamerickým bláznům, protože blázni jsou rovnocenně rozprostřeni na obou stranách," řekl včera Zeman agentuře ČTK v souvislosti s americkým konvojem.

"Nesouhlasím s tím, aby se americká vojska označovala jako okupační z toho prostého důvodu, že v minulém století jsme okupaci zažili již dvakrát a víme, jak vypadá," dodal.

Americký novinář a komentátor Erik Best už dříve poukázal, že průjezd konvoje amerických vojenských jednotek je pro české koaliční partnery rychlou a snadnou cestou, jak ukázat, že jsou dobrými členy NATO, a dočasně utišit jakékoli pochybnosti ohledně své angažovanosti.

"Schválit průjezd konvoje je také relativně bezbolestné. Je slyšet negativní kritika prorusky orientovaných spolků, ale brzy bude po všem a na událost se zapomene. Nebude mít tak dlouhotrvající dopad, jako by mělo rozšíření sankcí, a ekonomické náklady pro Českou republiku budou zanedbatelné," podotkl Best.

Za otázku ale podle něj stojí, jestli je taková demonstrace síly moudrá. "Má za cíl dokázat Rusům, že je NATO schopno shromáždit své oddíly a jednotně postupovat za účelem ochrany svých členů? Je primárním cílem ujistit pobaltské země a Polsko, že útok ze strany Ruska by nezůstal bez odezvy? Nebo je hlavním cílem připravit lidi na Západě na další válku? Je cílem válce zabránit, nebo ji rozpoutat?" ptá se.

Následně se Best zamyslel nad tím, co si asi myslí Miloš Zeman poté, co průjezd konvoje přes Českou republiku uvítal: "Tak jsem podpořil konvoj. Kde je kurva moje pozvání do Bílého domu?" může si podle Besta v tuto chvíli myslet Zeman.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman Erik Best (americký novinář)

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

RB OSN zamítla rezoluci o zákazu jaderných zbraní ve vesmíru

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) v pondělí zamítla návrh rezoluce předložený Ruskem, který požadoval zákaz rozmisťování nebo používání zbraní ve vesmíru. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy