Český politik byl zatčen za protesty proti konvoji

Praha – Ačkoliv jsou protesty proti konvoji převážně klidné, k jednomu incidentu přeci jen došlo. Český aktivista a politik strany NE Bruselu – Národní demokracie Adam B. Bartoš byl v neděli policií zatčen za neuposlechnutí policejní výzvy. "Vyjádřil jsem svůj občanský nesouhlas se vstupem amerických vojsk do České republiky," komentoval zatčení Bartoš.

Politik známý svými kontroverzními ultrakonzervativními názory se v neděli dostal do sporu s policií. „V přehlídce infantilní servility proamericky orientovaných občanů ČR, kteří očekávali triumfální vjezd cizích vojsk na území státu v Náchodě, uvízl předseda naší strany, který je momentálně vyslýchán Policií české republiky," vydala v neděli prohlášení strana NE Bruselu – Národní demokracie.

„Mezi oddanými dětičkami americké světové politiky, ať již jimi jsou pro svou víru v americké hrdiny či bludné přesvědčení, že současné Spojené státy americké jsou rájem svobody, si dovolil Adam B. Bartoš protestovat, za což byl těmito lidmi napaden a následně zatčen," komentovala celou situaci strana NE Bruselu – Národní demokracie.

Policie Bartoše vyslechla a sepsala protokol, po dvou hodinách byl aktivista na svobodě. Policie se podle politikových slov chovala profesionálně a slušně. „Svým vstupem na vozovku na hraničním přechodu v Náchodě jsem vyjádřil svůj občanský nesouhlas a zároveň nesouhlas politické strany Národní demokracie, jejímž jsem předsedou, se vstupem amerických vojsk do České republiky," uvedl zadržený politik do protokolu.

Dodal také, že vstup americké armády považuje za projev agrese, demonstrace americké síly a způsob zastrašování české veřejnosti. „Pobyt amerických vojsk je protiústavní, protože ho neschválil parlament, jak vyžaduje ústava, ale vyslovila s ním souhlas pouze židozednářská vláda," dodal Bartoš s tím, že právě kvůli tomu je jakákoliv odpor občanů proti americkým okupantům legitimní.

Národní demokraté hlasitě vystupovali proti americkému konvoji i na sociálních sítích. „Rozhodnutí vlády o povolení přesunu amerických konvojů je nezákonné, a tudíž neplatné. Bude se tedy jednat o průnik cizích vojsk na naše území. Z čistě legálního hlediska mají čeští občané plné právo tento průnik považovat za akt agrese a adekvátně na něj reagovat," uvedla již dříve strana.

Novinář, aktivista a předseda strany NE Bruselu – Národní demokracie Adam B. Bartoš se proslavil svými seznamy „Židů a pravdoláskařů" v České republice, kvůli kterým byl vyšetřován Úřadem pro ochranu osobních údajů a následně obviněn z antisemitismu.

Související

Martin Kupka

Opozice vyzývá Babiše ke stažení stavebního zákona: Je to nekoncepční hybrid

Opozice vyzývá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby stáhl stavební zákon z dnešního jednání vlády. Považuje ho za nepřipravený a nekoncepční, řízení podle ní neurychlí. Vláda by měla zákon vrátit do mezirezortního připomínkového řízení. Na dnešní tiskové konferenci to řekli zástupci opozičních stran. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které za přípravu zákona odpovídá, takový krok zásadně odmítá.

Více souvisejících

Adam B. Bartoš Americký obrněný konvoj Dragoon Ride v Česku NE Bruselu - Národní demokracie

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy