V Bělé demonstrovaly dvě desítky lidí na podporu uprchlíků

Bělá pod Bezdězem (Mladoboleslavsko) - Před zařízením pro nelegální migranty Jezová v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku se dnes odpoledne sešly necelé dvě desítky lidí na demonstraci na podporu uprchlíků.

Akci svolalo sdružení Konexe, křesťanská iniciativa Společně žít v míru a Mladí zelení. Na akci dorazil i jeden odpůrce migrantů s transparentem "Islám do ČR nepatří". Okolí areálu kontrolovala ve zvýšené míře policie a zastavovala řidiče i chodce. Žádný incident však nezaznamenala.

Demonstranti si přinesli transparenty s nápisy jako "Nenávist není řešení" či "Třiďme odpad, ne lidi". Provolávali hesla "Nejste v tom sami" nebo "My jsme tady s vámi" a společně se pomodlili za osud běženců. Akce se obešla bez rozmíšek, demonstranti se svým odpůrcem pouze diskutovali. "Nesouhlasím s tím masivním přílivem, který je podle mého názoru naprosto nezastavitelný," prohlásil muž v kšiltovce s českou vlajkou. "Když je nezastavitelný, tak je zbytečné s tím nesouhlasit," namítl jeden z protestujících.

Podle organizátorů demonstrace jsou utečenci v Jezové vězněni v rozporu s mezinárodním i českým právem. "Nejvíc skandální nám přijde, že v tom zařízení byly nebo možná stále ještě jsou drženy děti," řekl novinářům Miroslav Brož z Konexe. Zadržování dětí v zařízení vězeňského typu je podle něj v rozporu s mezinárodní dohodou o právech dítěte, které je Česká republika signatářem. Například v Německu si podle něj lidé z podobných zařízení mohou volně dojít na nákup, posedět v parku nebo si v těchto vedrech zaplavat na koupališti. "To bychom chtěli, aby těmto lidem bylo také umožněno," dodal.

Šéf správy uprchlických zařízení Miloslav Koudelný ale už dříve uvedl, že děti nejsou v zařízeních zadržené, jsou jen "ubytované se zadrženými" dospělými a rodiny se ze zařízení přesouvají případně do volnějšího střediska.

Starosta Bělé Milan Lomoz na místě ČTK řekl, že není nadšen z pozornosti, které se nyní Bělé v souvislosti se zařízením pro uprchlíky dostává. "Myslím, že tahle demonstrace nepomůže ničemu, ani těm migrantům," míní.

Související

Více souvisejících

Demonstrace kvůli uprchlíkům Bělá pod Bezdězem uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy