Kdo zabil Mrázka? Elitní detektiv promluvil o Langerovi a Grossovi

Praha - Do slavného spisu Františka Mrázka nazvaném Krakatice chtěl nahlédnout například bývalý premiér Stanislav Gross. V rozhovoru pro MF Dnes to prozradil tehdejší elitní detektiv Karel Tichý, který také přiznal, že chtěl nasadit odposlech na bývalého politika ODS Ivana Langera.

Policejní spis Krakatice, který byl veden na Františka Mrázka, zajímal podle detektiva i nejvyšší patra české politiky. Za nestandardní považuje návštěvu ministra Stanislava Grosse. "Opravdu přišel a chtěl, abych mu Krakatici ukázal. Tak jsem otevřel trezor plný šanonů. Gross do toho koukl a zhrozil se," řekl deníku Tichý.

Dodal, že veřejnost se nikdy nedozví, kdo zastřelil Františka Mrázka. "Vyšetřoval to Útvar pro odhalování organizovaného zločinu za (Jana) Kubiceho. Přišli za námi a chtěli k tomu náš spis Krakatice," vzpomíná Tichý. 

"Říkali jsme jim, co za tím zřejmě je, tedy ekonomické zájmy podniku Setuza, ale oni si razili svoje. Že to museli být sociální demokraté a že Mrázka snad „zastřelil" Gross osobně," dodal.

Uvedl také, že nemohl vyšetřovat některé politiky. "Já jsem chtěl nasadit odposlech na politika ODS Ivana Langera a různé poslance. Ale nesměli jsme. Já musel vyšetřovat Mrázka a jeho ryze kriminální kontakty, ne politiky. Nešlo prolomit imunitu," posteskl si.

Tichý se domnívá, že české podsvětí funguje stále na stejném principu. "Funguje to pořád stejně: mít své lidi u policie, mít přístup do evidencí k informacím a za peníze ovlivnit stíhání," myslí si.

Související

Bývalý elitní detektiv Tichý: Dalšího výslechu se nebojím

Bývalý elitní detektiv Tichý: Dalšího výslechu se nebojím

Praha - Někdejší šéf elitních detektivů Karel Tichý, který vedl operativní spis Krakatice mapující provázanost státní správy s podsvětím, bude 14. května znovu vyslechnut parlamentním bezpečnostním výborem. Písemné pozvání jsem již obdržel, potvrdil ve čtvrtek agentuře Mediafax Karel Tichý.
Martin Pecina

Pecina je pro zveřejnění spisu Krakatice

Praha - Ministr vnitra Martin Pecina kandidující v nadcházejících volbách za ČSSD je pro zveřejnění kontroverzního svazku Krakatice. To je ale v nejbližší době nemožné, prohlásil zároveň v nedělních Otázkách Václava Moravce, kde debatoval s předsedou Věcí veřejných Radkem Johnem.

Více souvisejících

kauza "krakatice" Stanislav Gross Ivan Langer

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 1 hodinou

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 4 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy