Případ lékaře Bartáka pokračuje. Soud žádá znalecký posudek

Liberec - Výslechem kriminalisty a znalců pokračoval dnes v Liberci soud s lékařem Jaroslavem Bartákem. Je obžalován z plánování tří vražd a vydírání dalších tří lidí.

Barták si ve věznici v Rýnovicích už odpykává dvanáctiletý trest za sexuální obtěžování asistentek. V tomto případě mu hrozí další trest 15 až 20 let, případně výjimečný trest. Jednání soud odročil na leden, znalci musí dopracovat posudek na osobnost hlavního svědka, kterým je někdejší Bartákův spoluvězeň.

Barták odmítá, že by plánoval nějakou trestnou činnost. Podle něj šlo o běžné vězeňské debaty, které nemyslel vážně. Za obviněním vidí komplot jiných vězňů s cílem vymámit z něj peníze a zbavit se ho. Liberecký soud ho už jednou odsoudil, vrchní soud případ vrátil k novému projednání kvůli neúplnému dokazování a chybám v hodnocení důkazů.

Podle obžaloby plánoval Barták trestnou činnost na podzim 2013 ve Vazební věznici v Liberci. Násilnou smrtí měli měli zemřít bývalý šéf vojenské tajné služby Andor Šándor, advokát Oldřich Choděra a pravoslavný kněz Eugen Freimann. Údajným vydíráním chtěl Barták získat přes 80 milionů korun, jež hodlal využít k útěku z vězení za pomoci vrtulníku a k vycestování do ciziny, konkrétně přes Polsko do Běloruska. Vše měl zajistit recidivista, který ale místo toho vše oznámil.

Dnes vypovídal pražský elitní kriminalista Josef Mareš. Recidivista ho přes prostředníka zkontaktoval, protože k nikomu jinému u policie neměl důvěru. Informoval ho o plánovaných vraždách a vydírání. Aby svá tvrzení doložil, poslal Marešovi přes jiného prostředníka nahrávky, jež ve věznici pořídil. Události staré dva roky si ale kriminalista dnes moc nepamatoval. Argumentoval tím, že v Praze řeší kolem 30 vražd ročně a toto jsou pro něj běžné informace. "I dnes mám dva dopisy v poště, že se stane nějaká vražda," řekl u soudu.

Související

Doktor Jaroslav Barták u soudu

Soud zprostil lékaře Bartáka obžaloby z plánování vražd a vydírání

Krajský soud v Liberci dnes zprostil obžaloby lékaře Jaroslava Bartáka. Nepodařilo se prokázat, že by ve vězení skutečně plánoval tří vraždy a vydírání. Zproštění navrhl ve své závěrečné řeči i státní zástupce Jan Černý. Barták vinu od počátku odmítal. Hájil se tím, že o svých plánech mluvil ve vězeňských debatách, které nemyslel vážně.

Více souvisejících

Jaroslav Barták

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy